Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS v lesích u Macochy cvičily společné postupy při záchraně osob z jeskyně

Dne 25. dubna 2019 od osmnácti hodin cvičili hasiči, Policie ČR, Záchranná služba JmK a Speleologická záchranná služba v lesích mezi Ostrovem u Macochy, Vilémovicemi a Macochou. Jejich úkolem bylo nalézt a zachránit tři osoby. Dva lidé byly v běžně nepřístupném jeskynním systému a jeden se ztratil v lese, když šel pro pomoc.

Taktické cvičení bylo rozděleno na dva úseky. Na prvním místě řešili hasiči záchranu lidí z Hedvábné jeskyně. První zachráněná osoba byla na povrchu za pár minut. Druhou osobu hasiči se speleology dostali ven z jeskyně krátce po třiadvacáté hodině.

Pro komunikaci mezi povrchem a jeskyní použili hasiči se záchranáři speciální komunikační prostředek Nicola. Zařízení umožňuje dle struktury masivu komunikaci až do kilometrové hloubky (vzdálenosti), kdy běžnou radiovou komunikaci nelze použít. Spojení je při tom v akci podstatným faktorem rychlé a úspěšné záchrany.

Na druhém úseku pátrali policisté po ztraceném muži v okolních lesích. Našli ho až za tmy, po dvou hodinách pátrání.

Taktického cvičení se zúčastnili profesionální hasiči ze stanic Blansko a Brno-Lidická a dobrovolné jednotky Rudice, Ostrov u Macochy, Olomučany a Bořitov.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet