Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár haly s odpadem zaměstnal devět jednotek hasičů

Devět jednotek hasičů dnes dopoledne vyjelo k rozsáhlému požáru haly s odpadem v Líšeňské ulici v Brně. Požár v areálu společnosti zabývající se výkupem a zpracováním odpadových materiálů hasičům ohlásili pracovníci zdejší firmy v 7.54 hodin. Protože vysoký sloup černého kouře dýmu byl viditelný z širokého okolí, na tísňovou linku volali i lidé ze sídlišť Vinohrady a Líšeň.

Devět jednotek hasičů dnes dopoledne vyjelo k rozsáhlému požáru haly s odpadem v Líšeňské ulici v Brně.

Požár v areálu společnosti zabývající se výkupem a zpracováním odpadových materiálů hasičům ohlásili pracovníci zdejší firmy v 7.54 hodin. Protože vysoký sloup černého kouře dýmu byl viditelný z širokého okolí, na tísňovou linku volali i lidé ze sídlišť Vinohrady a Líšeň. Při příjezdu hasičů byla v plamenech skladovací hala o rozměrech zhruba 18 krát 12 metrů a požár se šířil i do sousední haly. Krajské operační a informační středisko HZS proto vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely profesionální jednotky ze stanic v ulicích Tuřanka, Lidická, Bauerova a v Pozořicích a jednotka z odborného učiliště požární ochrany v Brně-Líšni, a dobrovolné jednotky z Brna-Židenic, Husovic, Chrlic a Šlapanic. O události byli informováni starostové městských částí Vinohrady a Líšeň. Vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám ale kouř stoupal kolmo vzhůru a obyvatele domů okolních sídlišť bezprostředně neohrozil.

Požár vznikl v jedné z hal provozu, kde firma zpracovává spalitelný odpad textilií, papíru, dřeva a plastů na alternativní palivo pro cementárny a vápenice. Hořet začalo v násypníku drtiče odpadů a plameny se před příjezdem hasičů snažili pomocí proudnic z nástěnných hydrantů uhasit pracovníci firmy. Oheň se ale po dopravníku drtící linky rozšířil do sousední haly, kde zachvátil přes 1000 krychlových metrů uskladněného zpracovaného odpadu.

Proti plamenům hasiči zasahující v dýchací technice nasadili čtyři proudy s těžkou pěnou. Hrozící požár celého rozsáhlého areálu se díky rychlému a masivnímu zásahu hasičů podařilo odvrátit. Oheň ve skladovací hale hasiči dostali pod kontrolu v 8.17 hodin. Kromě hašení v hale zaplněné odpadem do výšky zhruba šesti metrů zasahovali také v sousední hale, v níž plameny přeskočily na plachtu kamionu s odpadem, a ochlazovali i drtící linku. Jakmile se podařilo zabránit plamennému hoření odpadu, pracovníci firmy začali doutnající drť pomocí dvou nakladačů vyvážet na volné prostranství, kde odpad hasiči prolévali vodou.

Po vyvezení a zkropení více než tisíce krychlových metrů odpadu vodou hasiči požářiště i jeho okolí zkontrolovali termokamerou. Ve 12.23 hodin ukončili likvidaci požáru a místo zásahu předali vedoucímu provozu.

Požár zřejmě způsobila technická závada v drtící lince. Škodu na poškozené technologii, uskladněném zpracovaném odpadu i stavební části haly vyšetřovatel HZS předběžně odhadl na 1,5 milionu korun.


Info: por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-wap-

Sdílet