Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotky určené pro ochranu obyvatelstva v Jihomoravském kraji se připravovaly na zásahy

Ve dnech 26. a 27. dubna 2019 se opět setkaly všechny předurčené jednotky pro ochranu obyvatelstva v Tišnově. Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje pro ně uspořádal instrukčně-metodické zaměstnání. Šestý ročník byl zaměřen na technické zásahy.

Jednotky na pěti stanovištích řešily přípravu na povodně, odstranění nebezpečných stromů a práci s motorovou pilou, zajištění utržených střech, lezeckou techniku a první pomoc. Šesté stanoviště zajišťovalo po celou dobu akce jídlo a pití.

Řešila se vždy bezpečnost práce a správné postupy řešení. Na modelových situacích si to pak všichni prakticky vyzkoušeli. Seznámili se i s novinkami, které jsou ve výbavě dalších hasičů. Představena jim byla například mobilní siréna nebo nové protipovodňové zábrany z Blanska.

Této odborné přípravy se pravidelně účastní jednotky dobrovolných hasičů z Blížkovic, Bořitova, Brankovic, Brna-Černovic, Brna-Slatiny, Dobročkovic, Drnovic, Chvalovic, Jabloňan, Kobylí, Moravského Žižkova, Okrouhlé, Olomučan, Švábenic, Těšan, Uhřic, Žeravic a Židlochovic.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet