Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přístavba a rekonstrukce hasičské zbrojnice v Ostravě – Radvanicích byla dokončena a slavnostně předána

Ve čtvrtek 18. dubna 2019 proběhlo slavnostní otevření přístavby hasičské zbrojnice v Ostravě – Radvanicích.

Z významných hostů se slavnostního přestřižení pásky zúčastnil kromě starosty městského obvodu Bc. Aleše Boháče také náměstek primátora města Ostravy Ing. Martin Štěpánek, náměstek krajského ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a ředitel územního odboru Ostrava plk. Ing. Radim Kuchař, senátor Parlamentu ČR Ing. Zdeněk Nytra.

Přístavba hasičské zbrojnice a částečná rekonstrukce stávající budovy byla vyvolána potřebou rozšíření garážových stání pro současnou techniku jednotky SDH a nedostatečné zázemí v podobě skladů a dílen speciálních služeb.

Tři vozidla jednotky totiž parkovala mimo objekt původní hasičské zbrojnice a v případě výjezdu se museli členové nejprve ustrojit do zásahových obleků a poté přeběhnout přes dvůr radnice do obecních garáží, kde byla technika původně garážována, což bylo mnohdy na hranici časového limitu výjezdu jednotky do 5 minut.

Rekonstrukce a přístavba začala v květnu 2018 a byla ukončena v lednu 2019. Zhotovitelem stavby byla společnost MŽT Stavitelství a.s. Celkové náklady činily 14 mil. Kč a z 90 % je pokryla dotace Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Zbylou část, včetně neuznatelných nákladů a víceprací, hradilo statutární město Ostrava a městský obvod Radvanice a Bartovice. Přístavba zahrnuje dvě garážové stání pro zásahovou techniku a další šikmé stání pro člun, přívěs a osobní vozidla.

Součástí přístavby jsou také sklady a dílny chemické, technické a spojové služby a záložní zdroj elektrické energie, který v případě výpadku proudu zálohuje celý objekt hasičské zbrojnice.

V objektu původní hasičské zbrojnice byl vyměněn systém vytápění, rekonstruovány podlahy a elektrické rozvody. Nyní jsou veškerá vozidla a zázemí pro jednotku pod jednou střechou a rovněž výjezd vozidel z garáží na hlavní komunikaci je bezpečnější.

Jednotka SDH Radvanice je zařazena do kategorie JPO II/2 a je předurčena pro zásahy při dopravních nehodách s vyproštěním osob a zásahy s výskytem nebezpečných látek.

Ročně zasahuje v průměru u 200 událostí akutního i neakutního charakteru. Má 35 členů a celková členská základna sboru dobrovolných hasičů Radvanice činí 96 členů.

JSDH disponuje dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami CAS 20 a CAS 32, obě na podvozku Tatra, dopravním automobilem Mercedes, automobilovým žebříkem s dostupnou výškou 30 m na podvozku Renault, kontejnerovým automobilem Avia, velitelským automobilem Škoda Yeti a hospodářským vozidlem VW Caddy.

Součástí slavnostního otevření přístavby hasičské zbrojnice bylo rovněž uvítání a „pokřtění“ nového člunu s motorem. Na člun získal Sbor dobrovolných hasičů podporu nadace Agrofert ve výši 100.000 Kč, 40.000 Kč doplatil spolek za podpory sponzorů.

Lodní motor v hodnotě 115.000 Kč zakoupil zřizovatel jednotky – městský obvod Radvanice a Bartovice.

Slavnostní přípitek a „pokřtění“ nového člunu proběhl netradičně pivem s vlastním názvem „Radvanická maštal“, které členové uvařili pod vedení sládka a majitele Pivovaru Koníček ve Vojkovicích již v měsíci únoru, speciálně pro tuto slavnostní příležitost.

Richard Dudek
velitel jednotky SDH
Sdílet