Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Šestikolové Toyoty pro slovenské hasiče vyrobili v THT, speciál uveze v odnímatelné nástavbě dva tisíce litrů vody

Speciální záchranářské vozidlo Toyota od úpravce NSV Trading LLC s vysokou terénní průchodností a brodivostí dodala slovenským hasičům společnost THT Polička.

Vozidla byla hasičům předána v rámci veletrhu Fireco 2019 za přítomnosti slovenské ministryně vnitra a prezidenta HaZZ. Automobily budou patřit k modulu „Pozemné hasenie lesných požiarov s využitím vozidiel“ a dislokována budou na hasičských stanicích v Popradu, Bánské Bystrici a Bratislavě.

Podvozek

Třínápravové šasi NSV 6×6 Toyota Land Cruiser disponuje připojitelným pohonem přední nápravy. Obě nápravy jsou vybaveny uzávěrkami diferenciálů, u každého kola je vyvedena hadice na dofukování kol. Na všech nápravách jsou kotoučové brzdy.

Vozidlo je poháněno osmiválcovým naftovým agregátem o výkonu 167 kW a krouticím momentu 459 Nm. Motor splňuje emisní normu Euro 4. Převodovka je mechanická, pětistupňová s redukční převodovkou. Vůz dosahuje maximální rychlosti 120 km/h.

Čtyřdveřová kabina je pětimístná, vybavená nezávislým teplovzdušným naftovým topením.

Přední část kabiny osádky je v nárazníku vybavena elektrickým lanovým navijákem.

V horní části vozidla na obou bocích a na zádi vozidla jsou umístěna LED světla osvětlující okolí vozidla při zásahu.

Nástavba

Nástavba je k podvozku připevněna pomocí čtyř kulových rychloupínacích patek. Konstrukce umožňuje její odejmutí pomocí čtyř úchytů v rozích nádrže.

Nástavba se skládá z nádrže na vodu, skříně na výbavu a zadní plošiny, kde je umístěno čerpací zařízení. Pro výstup na střechu se používá odnímatelný žebřík, který je pro přepravu umístěn v zadní části.

Nádrž na vodu tvoří jeden celek s nástavbou a je svařena z nerezového plechu. Vnitřní prostor je rozdělen na dvě samostatné nádrže, do každé z nich se vejde 1 000 litrů vody.

V pravé zadní části plošiny u nádrže je umístěno čerpací zařízení QP -T205SLT se spalovacím motorem Honda GX 270. Dosahuje jmenovitého výkonu 480 litrů za minutu při tlaku 0,95 MPa a sací hloubce 8 metrů.

V levé zadní části plošiny je umístěna schrána pro uložení požárního příslušenství. Přístup do ní je zajištěn přes nahoru výklopné dveře. Rozměrné požární příslušenství je uloženo na horní plošině nádrže.

V pravé zadní části plošiny je umístěn uzavírací box na hadice, v prostoru nad čerpacím zařízením je úložný box pro motorovou pilu.

Rozměry a hmotnosti

Toyota je dlouhá 6 555 mm, široká 1 915 mm a vysoká 2 360 mm. Její celková hmotnost je 6 300 kg.

Sdílet