Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Zdicích mají nový dopravní automobil Ford Transit, v rámci zakázky byl dodán i přívěs pro hašení

Od roku 2016 plánovali hasiči ve Zdicích obměnu dopravního automobilu. Původní vůz z devadesátých let již nedostačoval potřebám jednotky.

Nejprve bylo nutné přesvědčit vedení města, aby byla podána žádost o dotace na MV–ČR GŘ–HZS. Jednání bylo úspěšné a v roce 2017 byla žádost podána, schválena a na rok 2018 byly alokovány finanční prostředky ve výši 450 000 Kč.

Na tomto základě bylo možné v roce 2018 zažádat o dotaci ze Středočeského kraje, která bylo rovněž schválena, a to ve výši 300 000 Kč. Zbytek z pořizovací ceny se zavázalo uhradit město Zdice.

Postupně byla vypsána tři kola výběrových řízení na dodavatele. Do prvních dvou se ale nikdo nepřihlásil. Třetí už bylo úspěšné.

Přihlásili se dva zájemci – zakázku nakonec získala firma THT Polička jejíž nabídka ve výši 1 388 233 Kč včetně DPH byla nejvýhodnější. Po podpisu smlouvy byl předběžný termín realizace dohodnut na jaro 2019.

Na konci února hasiči do Poličky odvezli veškerou potřebnou výbavu a na konci března bylo auto i s přívěsem dodáno do hasičské zbrojnice. Aby mohla být tato nová technika zařazena do užívání, bylo ještě potřeba učinit administrativní úkony spojené s přihlášením a seznámit zásahovou jednotku s užíváním.

V pondělí 15. dubna 2019 proběhlo slavnostní zařazení techniky do výjezdu. Za vedení města se zúčastnili starosta Bc. Antonín Sklenář, místostarosta Mgr. Přemysl Landa, místostarosta Richard Dolejš a Ing. Jiří Podskalský, za místní SDH pak starosta Jan Špaček a velitel Marek Pollak).

Předání se samozřejmě účastnili i ostatní členové sboru, kteří si tuto událost nenechali ujít. Po přípitku byla provedena předváděcí jízda a seznámení s novou technikou.

Nově tedy jednotka disponuje dopravním automobilem Ford Transit L3H2 s dvoulitrovým motorem o výkonu 96 kW a osádkou 1+8.

Snazší parkování ulehčují přední a zadní parkovací senzory, nechybí ani tempomat, nezávislé topení a klimatizace.

Ve výbavě vozidla jsou dvě ruční svítilny, vozidlová radiostanice, dvě ruční radiostanice, variabilní ruční vyprošťovací nástroj, přenosné hasicí přístroje, pracovní LED světlomety s magnetickým uchycením a lékárna velikosti III.

Součástí dodávky je i přívěs pro hašení, který je nad rámec povinné výbavy doplněn elektrocentrálou s příslušenstvím, jezírkovým vysavačem, dvěma elektrickými kalovými čerpadly, plovoucím čerpadlem, plovoucím košem a brodicími kalhoty.

Pollak Marek
velitel SDH Zdice
Sdílet