Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Jablůnce požehnali nové technice, hasiči rozšířili vozový park o dopravní automobil a terénní čtyřkolku

Sobota 27. dubna 2019 se v Jablůnce nesla ve svátečním duchu. V areálu hasičské zbrojnice probíhalo od 15 hodin žehnání nové hasičské techniky.

Na místo se sešli a sjeli kromě místních hasičů a obyvatel Jablůnky i hasiči ze sborů z Bystřičky, Hošťálkové, Ratiboře, Hovězí a Vsetína – Města. Po příjezdu hostů a přivítání, se všichni přítomní hasiči ve slavnostních uniformách a zásahových oblecích nastoupili před vrata hasičské zbrojnice.

Následně se vrata otevřela a vyjel z nich dopravní automobil Ford Transit 4×4 s přívěsným vozíkem a terénní čtyřkolka Gladiator X850 EPS s vozíkem Forester X2.

Hasiči se v průvodu přesunuli na výletiště za hasičskou zbrojnicí, kde se úvodního slova ujal velitel jednotky František Minarčík, který přivítal všechny přítomné a zahájil slavnostní akt. Následně předal slovo strojníkovi Romanu Kheilovi, který představil všem přítomným novou techniku.

Žehnání techniky a krátkou modlitbu provedl římskokatolický farář z Valašské Polanky pan Jiří Kučera. Poté byl slavnostní akt ukončen a všichni přítomní si mohli prohlédnout jak novou, tak i další techniku, vybavení a zázemí Jablůneckých hasičů.

Pro všechny přítomné bylo přichystáno něco dobrého z udírny a žízniví také nezůstali.

V hasičské zbrojnici si mohli vyzkoušet oživování na resuscitačních figurínách a prohlédnout prezentační video jednotky a poděkování sponzorům Jablůneckých hasičů.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jablůnka vznikla již v roce 1995. Je zařazena v kategorii JPO II a vyjíždí do 5 minut od vyhlášení poplachu.

V jednotce je zařazeno 15 hasičů a v současné době je kromě nového dopravního automobilu a terénní čtyřkolky vybavena cisternami CAS K25 – Liaz 101 a CAS 32 – Tatra 148.

V požárním poplachovém plánu Zlínského kraje Jablůnecká jednotka pokrývá více jak 20 obcí od Liptálu, Leskovce, Huslenek až po Valašské Meziříčí a Byninu.

Pro rok 2019 byla přiznána dotace od Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru na nákup nové cisternové automobilové stříkačky, která by měla nahradit již dosluhující prvovýjezdovou Liazku, která byla vyrobena v roce 1988 a má svá nejlepší léta již za sebou.

Dopravní automobil Ford Transit

Dopravní automobil na podvozku Ford Transit 4×4 s přívěsným vozíkem v polovině listopadu roku 2018 dodala firma Auto Trutnov, která provedla jeho úpravu a vybavení dle zákonných předpisů pro hasičská vozidla.

Dopravní automobil v základním provedení umožňuje přepravu jednotky požární ochrany na místo zásahu nebo přepravu osob při plnění úkolů na úseku ochrany obyvatelstva s osobními zavazadly.

Vozidlo je schopno přepravit najednou 9 osob a další materiál uložený v zadním prostoru, případně na přívěsném vozíku.

Automobil je z hasičského hlediska v základní výbavě. V té tak najdeme například vozidlové radiostanice (digitální i analogová), ruční LED svítilny, pracovní magnetická LED světla, která lze umístit zvenku na vozidlo, záchranářský batoh, ruční vyprošťovací nástroj, hasicí přístroj, ale i střešní nosič, pro uložení dalšího příslušenství.

Vozidlo je dále vybaveno zásuvkou Rettbox, která slouží ke konzervaci autobaterií a při nastartování vozidla se samočinně odpojí.

Firma Auto Trutnov k vozidlu zdarma dodala také dva záchranářské nože a všechny přídavné LED moduly v majákové rampě.

Od 30. listopadu 2018 je jednotka vybavena také automatickým externím defibrilátorem Lifepak 1000, který dostali sponzorským darem od Auto Trutnov.

Celková cena dopravního automobilu s přívěsným vozíkem byla 1 439 980 Kč. Z této částky pokryla 450 000 Kč státní dotace od Ministerstva vnitra ČR a 300 000 Kč dotace od Zlínského kraje. Obec Jablůnka tak na toto vozidlo doplatila celkem 689 980 Kč.

Terénní čtyřkolka Gladiator

Terénní čtyřkolku Gladiator X850 EPS s přívěsným vozíkem Forester X2 hasičům v polovině listopadu roku 2018 dodala firma Slobag Group s.r.o., 4kolky Zlín.

Čtyřkolka bude sloužit zejména pro záchranu osob, které bude díky přívěsnému vozíku možné převést těžko přístupným terénem až k sanitce.

Dále bude možno čtyřkolku využít například při pátrání po pohřešovaných osobách nebo při rozsáhlých požárech jako spojku pro potřeby jednotky a velitele zásahu.

Nutno podotknout, že se čtyřkolka letos již velmi osvědčila při několika rozsáhlých požárech v přírodním prostředí, u kterých jednotka z Jablůnky zasahovala.

V základní výbavě čtyřkolky je pracovní naviják a výstražná LED světla modré barvy s reproduktorem a sirénou. Nechybí zdravotnické vybavení pro ošetření, fixaci a pohodlný transport raněných osob a to zejména záchranářský batoh, transportní vana vakuové matrace.

Celková cena terénní čtyřkolky s přívěsným vozíkem byla 309 890 Kč. Z této částky pokryly 95 000 Kč sponzorské dary. Obec Jablůnka tak na stroj doplatila celkem 214 890 Kč.


Obrovské díky patří zejména obecnímu zastupitelstvu obce Jablůnka, Ministerstvu vnitra a Zlínskému kraji, kteří financovali nákup dopravního automobilu. Další nemalé díky patří znovu obecnímu zastupitelstvu obce Jablůnka a všem sponzorům, kteří se podíleli na pořízení terénní čtyřkolky.

Byli to B.F.P., Lesy a statky Tomáše Bati, spol. s.r.o.; Podlahářství Radek Pařenica; HAJDIK a.s.; Cetria s.r.o.; Ing. Libor Haschka; Kayaku Safety Systems Europe a.s.; Ing. Jaroslav P.; OPRA group s.r.o.; Nástrojárna Matrix s.r.o.; LASER-CUT s.r.o. a členové výjezdové jednotky JPO II Jablůnka.

Radek Mrlina ml.
JSDH Jablůnka
Sdílet