Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návěs plný papíru shořel na R52

Požár návěsu dnes zablokoval rychlostní komunikaci R52 ve směru do Mikulova. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů.

Požár návěsu dnes zablokoval rychlostní komunikaci R 52 ve směru do Mikulova. Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů.

Řidič polského tahače Mercedes Benz Actros s návěsem po výjezdu z Brna na 9. kilometru rychlostní komunikace u Rajhradu zjistil, že má zablokované pravé kolo zadní nápravy návěsu. Když zastavil, kolo již hořelo. Kolo před příjezdem hasičů uhasil přenosným práškovým hasícím přístrojem, oheň ale přeskočil na plachtu návěsu a do nákladního prostoru.

Požár byl hasičům ohlášen v 6:34 hodin, k jeho likvidaci vyjely jednotky ze stanic v Židlochovicích, Pohořelicích a v Bauerově a Lidické ulici v Brně.

Při jejich příjezdu byl celý návěs plný balíků lisovaného papírového odpadu v plamenech. Tahač Mercedes Benz Actros řidič stačil odpojit a odvézt do bezpečné vzdálenosti. Proti plamenům hasiči nasadili dva proudy s těžkou pěnou. Oheň dostali pod kontrolu v 6:57 hodin. Protože v nákladním prostoru žhnulo a prohořívalo zhruba 30 balíků lisovaného papíru a jejich dohašování by neúměrně dlouho blokovalo uzavřenou rychlostní komunikaci, polský řidič návěs s pomocí hasičů připojil k tahači a odvezl o půl kilometru dál na parkoviště motorestu. Komunikaci hasiči vodou opláchli od zbytků ohořelého nákladu kamionu a použité těžké pěny. Krátce po 8. hodině tak policisté přestali odklánět dopravu a na silnici R 52 ve směru z Brna do Mikulova byl obnoven provoz.

Na parkovišti motorestu hasiči balíky z přívěsu pomocí nakladače postupně vytahovali na vozovku a kouřící a žhnoucí masu prolévali vodou. Vykládání balíků papírového odpadu a dohašování ukončili v 11.17 hodin.

Požár návěsu, při kterém nebyl nikdo zraněn, způsobila technická závada na pravé části zadní nápravy. Škodu na návěsu vyšetřovatel podle předběžného odhadu vyčíslil na 100 tisíc korun.

Přidáno foto.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je

-miw-

Sdílet