Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Fire Dragon od Drägeru prověřil v Čestlicích hasiče z devíti jednotek

Nedávné zásahy jednotek, zejména u požárů objektů, přispěly k zaměření výcviku na zdolávání těchto událostí s účelem zvýšit efektivitu zásahu a zvýšit šanci na přežití zachraňovaných o­sob.

Často dobrovolná jednotka dorazí na místo jako první a jejím prvním úkolem je vždy záchrana osob a následně zdolání požáru.

Již v minulosti probíhaly obdobné výcviky, ale tento byl zase o několik kroků těžší a je srovnatelný s výcvikem profesionálních jednotek v zahraničí, neboť se odehrával ve výcvikovém zařízení Fire Dragon, které putuje celou Evropou a ne každému je výcvik umožněn.

Akce se konala 4.-5. 5. 2019 v Čestlicích.

Přečtěte siV mobilním trenažéru firmy Dräger trénovalo sto dvacet hasičů z Pardubického a Královéhradeckého kraje

Výcvik probíhal ze začátku standardně, tzn. bezpečnost na požářišti, taktika, technika, 3D hašení, bezpečnost dýchací techniky atd. Tato část byla spíše opakováním. Následná část výcviku, praktická, byla již zase o krok dál.

Jednalo se o sestoupení celého družstva po schodech do hořícího objektu, kde bylo nutno překonat hořící schody, poté byl proveden násilný vstup do hořící části, kde byl simulován požár kuchyně s hořícími jedlými tuky (fritéza) a následně do dalších prostor zasažených taktéž požárem (obytná místnost).

Během této akce se náhle měnily podmínky, začínalo se znovu rozhořívat na různých místech a jednotka musela řešit nepředvídatelné situace. Jednotka vstupovala po čtyřech hasičích, a to celkem dvakrát. Ve výcvikovém kontejneru byl reálný oheň, zakouření a vysoké teploty, časté změny situace a nepředvídatelné okolnosti (řízené instruktorem a obsluhou), a vše museli hasiči vyřešit a zvládnout i ve stresových situacích.

Dobrovolné jednotky z obcí Horní Maršov, Rudná, Polepy, Písek, Vestec, Jenštejn, Jíloviště, Špindlerův Mlýn a jednotka HZSp Čepro Bělčice splnily veškeré úkoly na výbornou.

Celý výcvik v reálných podmínkách přispěje k reálné vyšší bezpečnosti občanů, poněvadž jednotka se na ty nejnebezpečnější situace připravila v bezpečí výcvikového kontejneru.

Nutno podotknout, že jednotky Vestec a Jenštejn, ač zařazeny do JPO V, prošly tímto výcvikem a zvládly vše, s čím se musejí vypořádat i jednotky zařazeny do vyšších kategorií a tímto jim patří mimořádné uznání.

Je dobré vědět, že chuť ke zdokonalování, chuť k výcviku a osobní nasazení nezná hranic kategorií a zřizovatelé mohou být na tyto jednotky právem pyšní.

Poděkování patří všem účastníkům, instruktorům, organizátorům, společnosti Dräger Safety, která výcvik zajistila a jednotce Vestec a Rudná za zajištění CAS.

Luboš Sobotka
Tadeáš Hlinka
Asociace velitelů JSDH
www.avjsdh.cz
 www.facebook.com/avjsdh/
Sdílet