Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pražský hasič se zúčastnil závodu v běhu do schodů v New Yorku, běžel na počest padlých hasičů

Dne 4. 5. 2019 se příslušník pražských hasičů nstržm. Tomáš Jindra sloužící na stanici č. 6 v Krči za směnu C, zúčastnil závodu v běhu do schodů, který se konal v New Yorku na počest padlých hasičů při útocích na WTC dne 11. září. Závod se konal v budově WTC 3, která byla vystavěná po útocích na Ground Zero.

Závodu se zúčastnili hasiči z celého světa. Tomáš se umístil ne skvělém 37 místě z celkového počtu 390 startujících.

Tohle není profesionální hasičská atletika, kdy vybíháš desítky podlaží sice v kabátu a dejcháku, ale v elasťáčkách a botaskách. Tohle není tvrdý TFA, který by si mnozí nařachaný borci, jistě dali s prstem v nose a řekli by… a co jako…

Tohle je na tvrdo v plný, kdy nezáleží na čase, který máš na konci cíle, ale záleží na tom, pro koho to dáváš a hlavně proč…. Myslel jsem si, že jdu do závodu na počest 343 hasičů, kteří si vybrali jít do dvojčat 11. září v roce 2001.

Dostal jsem přiděleno jméno John D. Marshall a na poslední chvíli ještě hasiče jménem Joseph Mascali, abych na jejich počest vynesl jejich jména tam, odkud odešli k nebesům.

Všem nám říkali, že se jedná především o vzpomínkový výstup, než závod jak je u hasičů zvykem při stair climb. A bylo tomu opravdu tak!

Od prvního patra, až po 80. podlaží, byly všude na stěnách fotky všech hasičů, záchranářů, policistů, kterým byly dvojčata osudný. Fotek bylo nespočet, od fotek z akademie, fotek na stanicích s rodinou, až po fotky zábavy celé čety.

Fotky plnily účel víc než dost a především smysl celého závodu, protože při stoupání jsem je vnímal neuvěřitelným způsobem, až jsem zapomněl, že mám před sebou tolik podlaží. Mrazil mě mráz po zádech, i když jsem se na schodišti v plný výbavě doslova vařil. Ne jen že jsem se potil, ale emoce mi hnali slzy do očí.

Pokaždé, když nějaký hasič seděl v mezipatře vyčerpáním a zvedl hlavu, tak pohled na všechny ty fotky mu dodali sílu a důvod jít jednoduše dál. Výstup končil v 80. patře, kde jsem pocítil sílu jednoty hasičů po celém světě, jeden chodil za druhým, plácali jsme se po zádech a povídali si každý, jako bychom spolu sloužili několik let.

Zde jsem poznal přátelství hasičského světa, protože jsme zde všichni byli z jediného důvodu. Vzdát hold, respekt a úctu svým kolegům, kterým se stala jejich práce osudnou,

zhodnotil závod Tomáš Jindra.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet