Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V CHKO Brdy proběhlo taktické cvičení Padrtě 2019, účastnilo se ho 60 jednotek

V neděli 5. 5. 2019 se v CHKO Brdy konalo taktické cvičení složek IZS zaměřené na lesní požár cílové plochy v okolí Padrťských rybníků.

Cvičení se zúčastnilo na 370 cvičících z toho 60 hasičských jednotek, vrtulník 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely a Policie České republiky se služebními vozidly a čtyřkolkami.

Zajímavostí tohoto cvičení byla účast 15 jednotek ze SRN, které si v rámci potenciální příhraniční spolupráce vyzkoušely součinnost se složkami IZS ČR. Zásah byl proto řízen dvojjazyčně ze štábu velitele zásahu.

Přestože by tyto jednotky nebyly reálně využity v této konkrétní lokalitě, byla jejich účast přípravou na požáry podobného typu, které by mohly vypuknout v okolí hranic se SRN například v Českém lese nebo na Šumavě.

Činnost jednotek se zaměřila na dálkovou dopravu vody na požářiště hadicemi a za využití kyvadlové dopravy v kolonách s využitím retenčních nádrží. Využit byl též vrtulník s bambivakem, který byl plněn jak z čerpacího stanoviště hadicemi, tak provedl náběry z vodní hladiny Padrťských rybníků. Takto provedl na 12 shozů.

Do akce se zapojily dobrovolné jednotky nejen z okolí CHKO Brdy, ale také z Horšovského Týna, Poběžovic, Folmavy, Blížejova, Železné Rudy, Klatov – Lubů, Plánice a Janovic nad Úslavou. A nejen tyto, cvičení zapojilo i hasiče ze Středočeského kraje z ÚO Kladno a z hasičských stanic Holešovice a Modřany HZS Praha.

Celé cvičení bylo zahájeno zhruba v 6 hodin ráno a ukončeno před 16:30.

Petr Poncar
tiskový mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet