Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Holešovem zněl poplach kvůli úniku amoniaku z místní firmy, proběhlo taktické cvičení

Obyvatelé Holešova na Kroměřížsku byli 10. května 2019 svědky taktického cvičení hasičů, kteří měli možnost po poledni v místní firmě a jejím okolí cvičit zásah v případě úniku amoniaku.

Ve firmě byl simulován únik amoniaku z ventilu nad výparníkem, na kterém došlo k závadě na těsnění. V ten okamžik byl v prostoru firmy vyhlášen poplach. Všichni zaměstnanci tak sami cvičili i reálnou evakuaci na stanovené shromaždiště, která by v takové situaci byla nevyhnutelná.

Přes tísňovou linku 150 byli na pomoc přivoláni hasiči. Celkem čtyři jednotky hasičů vyslalo krajské operační středisko k místu hlášené události. Hasiči po příjezdu na místo ihned uzavřeli ventil a zamezili úniku amoniaku. Poté provedli další nezbytná opatření v souvislosti s únikem této toxické látky.

Cílem cvičení bylo seznámit jednotky hasičů s problematikou zásahu v tomto konkrétním objektu.

Účelem cvičení tak bylo prověřit připravenost, akceschopnost a činnost všech zasahujících jednotek se zaměstnanci firmy při úniku této nebezpečné látky. Taktéž prověřit připravenost zaměstnanců při vyhlášení poplachu a evakuaci z budov v areálu firmy.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet