Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a záchranáři nacvičovali v Brně spolupráci u pacienta s podezřením na Ebolu

Ve čtvrtek 9. května 2019 se na hasičské stanici (HS) Brno-Líšeň uskutečnilo součinnostní cvičení Biohazard týmu ZZS JmK, pracovnic „Orgánu ochrany veřejného zdraví“ a jednotky HS Líšeň, jejíž příslušníci jsou mimo jiné předurčeni ke společným zásahům právě s Biohazard týmem ZZS. Jako pozorovatel cvičení přihlížel člen ZZS kraje Vysočina.

Teoretická část byla zaměřena na aktuální epidemiologickou situací v ČR i ve světě. Dále se účastníci akce seznámili s prezentací ze semináře Ministerstva zdravotnictví, který byl věnován nové typové činnosti č.16A – Mimořádná událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení nebo v ostatních prostorech.

Námětem praktické části společného výcviku pak bylo zajištění osoby s podezřením na nákazu virem Ebola v soukromém bytě a její následný transport do zdravotnického zařízení.

Příslušníci HS Líšeň rozčlenili místo zásahu na několik částí. Vytyčili hranici nebezpečné zóny a vybudovali dekontaminační stanoviště pro zasahující i postiženého.

Po vystrojení zasahujících hasičů i členů ZZS do ochranných obleků a filtračních masek vstoupili zasahující k pacientovi do ohniska nákazy. Členové ZZS zajistili pacienta a spolu s hasiči pak postiženého naložili do Biovaku. Ten byl následně přenesen do dekontaminační sprchy.

Po dekontaminaci byl předán posádce speciálního sanitního vozu k převozu do zdravotnického zařízení na pražské Bulovce. K doprovodu sanitního vozu do Prahy byla vystrojena další posádka z HS Líšeň.

Po závěrečné dekontaminaci zásahové cesty, zasahujících a použitých technických prostředků bylo cvičení, kterého se zúčastnily dvě desítky hasičů, deset členů ZZS JmK a čtyři pracovnice „Orgánu ochrany veřejného zdraví,“ ukončeno.

pprap. Bc. Aleš Habart
ppor. Aleš Kupský
HS Líšeň, HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet