Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotky v Lomnici nad Popelkou plnily závěsný vak a procvičovaly signály komunikace s vrtulníkem

Dne 9. 5. 2019 od 16:00 hodin proběhlo na letišti v Lomnici nad Popelkou plánované taktické cvičení složek IZS zaměřené na nácvik hašení leteckou technikou pro JPO předurčené k plnění závěsného vaku pod vrtulníkem LS Policie ČR.

Cvičení se zúčastnil vrtulník LS Policie ČR se závěsným vakem pro hašení a 20 jednotek PO z okresů Jablonec nad Nisou a Semily. Na místě cvičení bylo ještě před příletem vrtulníku vytvořeno plnicí stanoviště s ohledem na směr větru, který foukal od Lomnice nad Popelkou kolmo k přistávací dráze letiště.

Po příletu vrtulníku provedla posádka vrtulníku seznámení cvičících s postupy plnění a bezpečnostními opatřeními během výcviku. Následně připevnila pod vrtulník závěsný vak a cvičení bylo zahájeno.

Cílem cvičení bylo procvičení činnosti jednotek PO v praktickém nácviku plnění závěsného vaku a procvičení komunikace mezi velitelem jednotky PO a vrtulníkem LS Policie ČR pomocí stanovených signálů. Oba cíle byly beze zbytku splněny.

Cvičení se celkem zúčastnilo 5 členů posádky vrtulníku a 111 hasičů, kteří se postupně vystřídali ve funkci obsluhovatelů závěsného vaku, strojníků a obsluh plnicích proudnic.

V průběhu cvičení obsluhovatel závěsného vaku vak stabilizoval, před vlastním plněním uzavřel uzavírací klapku vaku a za pomoci signálů komunikoval s vrtulníkem a strojníky, kteří obsluhovali doplňující CAS.

Strojníci na signál spouštěli plnění vaku a obsluhy dvou proudů „B" vybavených speciálními plnicími proudnicemi manipulovali s hadicovým vedením a proudnicemi podle potřeb vrtulníku tak, aby naplnění proběhlo vždy v co nejkratším čase. Během cvičení bylo celkem provedeno 20 naplnění závěsného vaku vodou a shozů vody v prostoru letiště.

Cvičení bylo na závěr během nástupu jednotek PO vyhodnoceno, účastníci cvičení byli upozorněni na drobné nedostatky a bylo konstatováno, že během cvičení nedošlo k žádnému zranění.

Vzhledem k pravidelnému opakování taktických cvičení s tímto zaměřením jsou jednotky PO Libereckého kraje dostatečně připraveny na tento druh spolupráce.

Závěrečné poděkování patří městu Lomnice nad Popelkou a Pegas air klubu za to, že umožnily jednotkám PO absolvovat na letišti Lomnice nad Popelkou toto cvičení.

kpt. Ing. Petr Štajnc
HZS Libereckého kraje
Sdílet