Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Brněnští hasiči se loučili s ředitelem

Poslední výjezd zásahovým vozidlem dnes absolvoval plk. JUDr. Antonín Osvald, ředitel brněnského územního odboru HZS Jihomoravského kraje.Hasiči ve službě ve směně A, velitelé všech požárních stanic a důstojníci územního odboru se se svým ředitelem rozloučili slavnostním nástupem na dvoře stanice v Lidické ulici. Poté ředitel nastoupil do velitelského automobilu k poslednímu výjezdu do centra Brna, při kterém mu hasiči vzdali hold u zásahové techniky před stanicí.

Po více než 38 letech služby u hasičského sboru odchází plk. JUDr. Antonín Osvald do civilu. Letos dvaašedesátiletý ředitel územního odboru nastoupil k hasičskému sboru 1. února 1971 jako odborný inspektor požární ochrany na okresní inspekci PO okresu Brno-venkov.

Po řadě let působení na různých pracovištích požární ochrany byl 1. dubna 1990 jmenován náčelníkem okresního sboru požární ochrany okresu Brno-venkov a od 1. ledna 2001 ředitelem územního odboru HZS Jihomoravského kraje pro Brno-venkov. O rok později, po sloučení územních odborů Brno-město a Brno-venkov, se 1. července 2002 stal ředitelem územního odboru HZS JmK Brno.

Jako služební funkcionář tak řídil jeden z největších územních odborů Hasičského záchranného sboru ČR. Brněnský územní odbor HZS Jihomoravského kraje tvoří v krajském městě a na Brněnsku 11 požárních stanic a dalších pracovišť s téměř 350 profesionálními hasiči a občanskými zaměstnanci.

Plukovník Antonín Osvald patří ke služebně nejstarším profesionálním hasičům v republice a také k nejobětavějším a nejlépe hodnoceným služebním funkcionářům i řídícím důstojníkům. Za svou dlouholetou službu obdržel řadu ocenění.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet