Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičném požáru v elektrárně na Dlouhých stráních ladili hasiči souhru s energetiky

Požár elektroinstalace v odtokovém kanálu mezi horní a dolní nádrží, všude hustý dým a zaměstnanec, se kterým velín ztratil spojení.

Takové bylo 20. května 2019 základní zadání havarijního cvičení na přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně, ve kterém šlo hlavně o prověření souhry mezi pracovníky elektrárny, velínem a hasiči, kteří přijeli se svou technikou ze Šumperka i Loučné nad Desnou.

Akci se nám podařilo dokonale utajit, takže jsme mohli reálně prověřit reakce pracovníků elektrárny i kvalitu havarijních plánů, které máme pro tyto události připravené. Potěšilo mě, že všechny důležité věci fungovaly.

Navíc jsme našli náměty, jak některé procesy ještě zkvalitnit, takže cvičení opravdu splnilo svůj účel,

řekl šéf elektrárny Dlouhé stráně Vítězslav Chmelař.

Cvičit zásahy v takto náročných podmínkách průmyslových areálů je pro nás hodně důležité. Navíc Dlouhé stráně jsou unikátní, takže je dobře, že si je při cvičných zásazích osaháváme každoročně,

dodal Martin Žaitlik, ředitel územního odboru Šumperk Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Pochvaloval si také možnost prověřit souhru profesionálních hasičů ze Šumperka a dobrovolných hasičů z Loučné.

Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu.

Stále větší význam elektrárny rovněž spočívá ve vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie.

Vladislav Sobol
mluvčí Skupiny ČEZ
Sdílet