Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dva hasiči zahynuli

Obrovský požár vypukl v neděli večer v samém srdci Moskvy.Vzňala se výstavní síň Stará manéž, která se nachází jen pár desítek metrů od Kremlu.

Dva hasiči při hašení požáru zahynuli. Byli právě na střeše, která se zřítila. Skvost ruské architektury z počátku 19. století, který byl považován za vizitku Moskvy, se změnil v ohromný hořící kotel. Oheň dosahoval výše 50 metrů.

Oheň zachvátil celou budovu, jejíž plocha je kolem 6000 metrů čtverečních. Podle ministerstva pro mimořádné situace se oheň dostal také do luxusního centra Ochotnyj rjad, které se nachází v podzemí u Staré manéže. Kvůli silnému žáru popraskala okna v knihovně Moskevské státní univerzity, která se nachází vedle.

Příčinou požáru mohl být elektrický zkrat. Budova Staré manéže byla postavena v roce 1819 a využívala se původně jako jízdárna. V sovětských časech v ní krátce byly státní garáže a později se z něj stala hlavní výstavní síň. V současné době se v ní konaly nejprestižnější umělecké výstavy.

Podobný požár Moskva zřejmě neviděla od roku 1812. Na jeho hašení jsou nasazeny stovky hasičů z celé Moskvy. Z budovy byli evakuováni pracovníci Promsvjazbanky, která v prostorech Staré manéže měla své kanceláře. V trezoru prý zůstaly tři milióny rublů.
Sdílet