Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Starosta Slavkova u Brna poděkoval hasičům za dubnový zásah

Ve čtvrtek 23. května 2019 pozval starosta města Slavkova u Brna Michal Boudný hasiče, aby jim poděkoval za výborně zvládnutý zásah při požáru v dubnu tohoto roku.

Na Velký pátek 19. dubna 2019 v 8:56 hod. byl ohlášen požár ve sklepě rodinného domu ve Slavkově u Brna na ulici Purkyňova. Na místo vyrazily jednotky HZS JmK ze stanic Slavkov u Brna, Bučovice a Vyškov a s nimi jednotky dobrovolných hasičů ze Slavkova u Brna a Křenovic.

Profesionální hasiči ze stanice Slavkov u Brna byli na místě jako první za 2 minuty od ohlášení události. Veliteli zásahu bylo hned jasné, že se nejedná o běžný zásah.

Ze sklepa rodinného domu se valil hustý kouř a v okně 2. nadzemního podlaží volali o pomoc 2 dospělé osoby, které měly v náručí nemluvně. Velitel zásahu se rozhodl vyslat 2 příslušníky hasit požár do sklepa a společně s dalším příslušníkem přistavili nastavovací žebřík k oknu. Velitel zásahu po něm vylezl k osobám, které již ohrožoval toxický kouř.

Jelikož únikovou cestu po schodišti již nebylo možné použít z důvodu silného zakouření a tepla, musel zvolit složitější záchranu osob sestupem po žebříku. V tu chvíli na místo dorazila místní jednotka SDH Slavkov u Brna, jejímž členům velitel zachraňované osoby na žebřík předával a ti zajistili jejich bezpečný sestup.

Zachráněné osoby, včetně nemluvněte, byly předány ZZS k dalšímu ošetření a transportu do nemocnice. Po příjezdu dalších jednotek se podařilo dostat požár pod kontrolu a následně zlikvidovat. Vyšetřovatel odhadl škodu na 250.000,– Kč.

Starosta města na neformálním setkání poděkoval za záchranu lidských životů a ocenil provedení zásahu dobrovolných a profesionálních hasičů.

plk. Ing. Václav Kovář
ředitel ÚO Vyškov
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet