Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Preventivně výchovný program Hasík v Libereckém kraji

Také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje se v letošním roce zapojil do preventivně výchovného programu pro žáky základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva s názvem Hasík, který systematicky běží ve čtyřech krajích naší republiky.

Také Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje se v letošním roce zapojil do preventivně výchovného programu pro žáky základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva s názvem Hasík, který systematicky běží ve čtyřech krajích naší republiky. Autory preventivně výchovného programu, který vznikl za podpory České asociace hasičských důstojníků v roce 1996, jsou Bohdan a Štěpán Mikulkovi, t.č. příslušníci HZS Moravskoslezského kraje územního odboru Bruntál. Od roku 2001 je hlavním nositelem programu nezisková organizace Citadela Bruntál.

Program Hasík je rozdělen do dvou částí. První je určena především dětem ve druhých třídách (1. stupeň ZŠ) a seznamuje děti se základními informacemi, jako například kdo jsou hasiči, jaké mají vybavení, jaká jsou čísla tísňových linek, co dělat v případě požáru v domácnosti, co je to varovný signál, atd. Druhá část je určena pro děti 2. stupně ZŠ v 6. třídách, kdy se základní informace získané na 1. stupni rozšiřují a prohlubují. Seznamování s tematikou požární ochrany a ochrany obyvatelstva je postaveno na dialogu s dětmi, praktických ukázkách, hravé formě a odměnách za získané vědomosti.

Jako první z našeho kraje prošli školením příslušníci HZS Libereckého kraje nprap. Robert Kopecký a por. Jiří Červený, kteří jsou nyní instruktory preventivně výchovného programu Hasík. V loňském a letošním školním roce se našim instruktorům podařilo zrealizovat tento program ve 2., 3. a 6. třídách dvou vybraných základních škol v okrese Liberec. Hasíka už znají žáci Základní školy Vrchlického v Liberci a Základní školy na náměstí 1. máje v Chrastavě. Zde naši instruktoři zvládli proškolit 186 žáků v 8 třídách.

Setkání dětí s instruktory probíhalo vždy v přátelské a veselé atmosféře. Nechyběly ani propagační materiály a sladkosti jako odměna za spolupráci. Děti poté na oplátku nakreslily instruktorům Robertovi a Jirkovi množství obrázků, které svědčí o zájmu a nadšení z této netradiční výuky. Jednotlivé třídy se ještě přijdou seznámit s vybavením, technikou a zázemím požární stanice.

První zkušenosti s programem Hasík jsou velmi pozitivní. Obě základní školy byly programem nadšené a spolupráce pedagogů i dětí byla vynikající. Všichni doufáme, že se podaří vyškolit větší počet instruktorů, kteří budou moci působit na vybraných základních školách v celém Libereckém kraji.




por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje



 
-swo-

Sdílet