Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Složky IZS v Žatci nacvičovaly zásah při pádu dopravního letadla, výrazně se zapojila i tamní nemocnice

V pondělí 27. května proběhlo v dopoledních hodinách v areálu letiště Macerka v Žatci taktické cvičení složek IZS pád malého dopravního letadla.

Cílem taktického cvičení bylo ověření rozhodovacích schopností velitele zásahu a vedoucích pracovníků složek IZS při společném řízení sil a prostředků, jejich vzájemná výpomoc a komunikace při zdolávání mimořádných událostí druhu leteckých nehod.

Taktické cvičení souběžně ověřilo odborné znalosti v problematice spolupráce mezi složkami IZS s ohledem na druh mimořádné události, třídění raněných metodou START a jejich následný transport na stanoviště pro shromáždění a třídění raněných k odvozu ZZS do zdravotnických zařízení, poskytování první pomoci na místě před transportem raněných, zřízení štábu velitele zásahu a jeho činnost, organizaci spojení mezi složkami IZS.

Obsahem taktického cvičení bylo mimo jiné i policejní pátrání v terénu, kde by se mohli nacházet cestující z letadla, a také bezpečnostní opatření zaměřené na omezení pohybu osob v místě havárie a na regulaci dopravy ze strany policistů.

Námětem cvičení byla srážka nouzově přistávajícího malého dopravního letadla s ultralightem. Mezi částmi trupu se nalézalo 50 osob s různými stupni zranění.

Cvičení se zůčastnily jednotky Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje ze stanic Žatec, Louny, Podbořany, Bítozeves a Chomutov. Dobrovolné jednotky z Žatce, Libočan, Tuchořic, Podbořan a Lubence. Dále 6 posádek Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje, 2 posádky ZDS – Zdravotní dopravní služby.

Poprvé ve své historii se zapojila do taktického cvičení takového rozsahu Nemocnice Žatec, o.p.s. Do cvičení se zapojily desítky policistů z organizačních článků a útvarů Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje. Zdravotnická záchranná služba, Městská policie Žatec.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet