Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Profesionálním hasičů v Táboře slouží nové výjezdové garáže, uvolněné prostory využije záchranná služba

V pondělí 27. května 2019 proběhlo na stanici profesionálních hasičů v Táboře slavnostní otevření nových výjezdových garáží.

Slavnostního přestřižení pásky se ujali zástupci investorů, tedy Jihočeského kraje a Ministerstva vnitra – generálního ředitelství HZS ČR, tedy konkrétně náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Jaromír Novák a ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Lubomír Bureš.

Pro táborské hasiče významného aktu přihlíželi také pozvaní hosté z řad vedení Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, z orgánů místní státní správy a samosprávy či členové vedení složek integrovaného záchranného systému.

Je nám ctí, že slavnostního otevření se zúčastnili senátor Parlamentu ČR Jaroslav Větrovský, starosta města Tábora Štěpán Pavlík, starosta města Soběslavi Jindřich Bláha a starostové dalších obcí Táborska.

Nové garáže, kde bude osm nových stání pro hasičské zásahové vozy, vznikly v areálu, kde sídlí společně jak jihočeský profesionální sbor, tak Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje.

Nová budova stojí na místě původních přístřešků, které byly zbourány, a volné parkovací plochy. Výstavba garáží umožní Hasičskému záchrannému sboru Jihočeského kraje uvolnit 4 garážová stání pro potřeby zdravotnické záchranné služby sídlící v Táboře a některé skladové prostory, které dlouhodobě potřebují pro svoji činnost.

V současné době je na požární stanici v Táboře sídlo celkem pro 55 hasičů, kteří disponují 24 ks techniky, a 81 zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby, kteří mají k dispozici 20 ks výjezdové techniky.

Stavba probíhala od června roku 2018 do dubna 2019. Za necelý rok tak zde vyrostly nové výjezdové garáže, nad kterými se nachází provozní místnosti související s činností profesionální jednotky. Jsou zde místnosti pro vzdělávání a výuku, pro skladování či nové sociální zázemí.

Jakým přínosem je nová přístavba pro jihočeský profesionální sbor říká jeho ředitel plk. Lubomír Bureš:

Otevření nových prostor je ukázkou výborné spolupráce hasičského záchranného sboru a Jihočeského kraje, kdy společnou investicí vzniká moderní zázemí táborské jednotky a zároveň se otevírají nové možnosti pro působení zdravotnické záchranné služby v tomto areálu. Velmi si této spolupráce vážíme.

Dvoupodlažní přístavba poskytuje osm garážových stání a vyšla na 23 227 787 korun. Necelých 14,5 milionu korun zaplatilo Ministerstvo vnitra – Generální ředitelství HZS ČR, zbytek nákladů uhradil Jihočeský kraj.

Krátký pohled do stavební historie táborské stanice

Areál požární stanice v Táboře byl postupně rekonstruovaný a dostavovaný, a to od roku 1959 až do roku 1983, kdy došlo k poslední dostavbě provozní budovy s 6 garážovými stáními a vybudováním administrativního a sociálního zázemí odpovídající dané době.

Od té doby v areálu nebyly prováděny žádné zásadní stavební změny. Původně areál sloužil pro 19 zaměstnanců a 2 cisternové automobilové stříkačky, nyní v něm slouží dnešních celkem 55 příslušníků a zaměstnanců a parkuje 6 cisternových automobilových stříkaček, 6 speciálních vozidel, 9 velitelských a osobních vozidel, dopravní automobil, traktor a velkoobjemové čerpadlo.

Tedy je celkem potřeba 24 garážových stání. Do vybudování nové přístavby poskytovala táborská stanice garážových stání pouze 16.

Při postupné výstavbě areálu, až do zmiňovaného roku 1983, byla vždy upřednostňována dostavba garáží a k tomu nezbytně nutného administrativně-technického zázemí. Za tuto dobu nebyly nijak řešeny žádné skladové prostory a prostory, které by byly využity pro účely výkonu chemické, technické a strojní služby.

V neposlední řadě pak na požární stanici nikdy nebyl vybudován prostor, který by mohl sloužit pro výkon preventivně výchovné činnosti.

V posledním desetiletí se však nároky nejen na výjezdovou činnost, ale také na kvalitu všech souvisejících služeb včetně preventivně výchovné činnosti dramaticky zvýšily. Nová přístavba všechny tyto požadavky plně splňuje. Stanice táborských profesionálních hasičů se tak díky nové přístavbě stala moderní stanici odpovídající požadavkům dnešní doby.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet