Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali koně zaklíněného na mostě

K záchraně koně hasiči vyjížděli včera na most přes řeku Jihlavu mezi obcemi Němčičky a Kupařovice na Brněnsku.

K záchraně koně hasiči vyjížděli včera na most přes řeku Jihlavu mezi obcemi Němčičky a Kupařovice na Brněnsku.

Hasiče o pomoc požádala majitelka a ošetřovatelka jednadvacetiletého koně Sabatini, který zůstal zaklíněn na mostě, jehož povrch tvoří dřevěné pražce. Na místo krátce po 16. hodině vyjela jednotka ze stanice v Židlochovicích.

Koně hasiči našli na mostě, který je součástí místní účelové komunikace. Kůň byl v místě vzdáleném asi 15 metrů od zpevněné komunikace. Zvíře leželo na boku, pravou zadní nohu mělo zaklíněnou mezi pražec a ocelovou konstrukci mostu a při pokusu vstát mu přední nohy sjely za okraj mostu. Kůň navíc utrpěl zranění nohou.

Hasiči proto na místo zavolali také koňskou záchrannou službu. Protože zvíře bylo značně prochladlé, hasiči ho zabalili do dek a zhruba patnácticenti­metrovou mezeru v mostní konstrukci, v níž kůň uvízl zadní nohou, pomocí hydraulického nářadí roztáhli o 10 centimetrů. Ošetřovatelka koni podala tišící analgetika a když se jeho podchlazení zvyšovalo, hasiči nečekali na příjezd koňské záchranné služby a zahájili jeho vyprošťování. K nasazení ramene jeřábu vyprošťovacího automobilu museli odstranit překážející větve stromu a keře v okolí a prostor zásahu osvítit.

Záchrana koně byla značně složitá a fyzicky náročná. Aby hasiči při nasazování širokých popruhů pod koně zvířeti nezpůsobili další zranění, museli postupovat velmi šetrně a pomalu a koně bylo nutné v některých partiích i ručně nadzvedávat. Po nasazení popruhů se zaklíněné zvíře podařilo před 18. hodinou opatrně vyprostit a pomocí jeřábu dostat na plachtu vedle mostu. Mezitím na místo dorazila veterinářka, která koni poskytla další utišující prostředky a spolu s hasiči mu na nohách ošetřila otevřené rány, a také koňská záchranná služba. Na pokyn veterinářky se záchranáři koně pokusili zvednout na nohy a odvést ho do 500 metrů vzdálené stáje v obci Němčičky. Zvíře se ale na nohou neudrželo. Hasiči ho proto pracovníkům koňské záchranné služby pomohli naložit do přepravního vozíku k odvozu na kliniku do Brna.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet