Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Na areál Čepro zaútočí teroristé

Na nádrže společnosti Čepro v Kloboukách u Brna v úterý 15. prosince zaútočí teroristé. Útok bude námětem taktického cvičení složek IZS.Jeho cílem je procvičit akceschopnost jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému, jejich taktiku a součinnost při likvidaci požáru v nadzemních nádržích a jeho následků.


Teroristé podle scénáře cvičení umístí nástražný výbušný systém u jedné z nadzemních nádrží s pohonnými hmotami o obsahu 10 tisíc krychlových metrů vysoce hořlavých kapalin. Výbuch poškodí obvodový plášť nádrže i přívodní potrubí, vyřadí z provozu také stabilní hasicí zařízení na těžkou pěnu, nádrž začíná hořet. Čidla elektronické požární signalizace událost ohlásí na ústřednu pracoviště operátora skladu, požární poplach vyhlásí také pracovníci areálu a jeho ostrahy.

Pracovníci společnosti Čepro udělají všechna stanovená protipožární opatření, zahájí evakuaci areálu a událost ohlašují na tísňovou linku hasičů. Krajské operační a informační středisko HZS vzhledem k rozsahu a závažnosti události vyhlašuje třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu pro 19 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Břeclavska, Hodonínska a Brněnska. Na místo vyjíždí také skupina chemiků z laboratoře školícího střediska HZS JmK v Tišnově, policisté, pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Hustopečích, aktivisté Diecézní charity z Břeclavi a podle dohody o plánované pomoci na vyžádání i členové Vodní záchranné služby ČČK Nové Mlýny.

K hašení a ochlazování nádrže a okolí hasiči zasahující v dýchacích přístrojích a v ochranných oblecích proti sálavému teplu postupně nasazují 12 proudů s vodou a těžkou pěnou. Ke koordinaci jednotlivých činností je zřízen štáb velitele zásahu. Chemici školícího střediska HZS JmK monitorují stav ovzduší v okolí požáru a míru případného ohrožení jeho obyvatel. Intenzívním, cíleným nasazením sil a prostředků se požár podaří dostat pod kontrolu a poté i zlikvidovat.

Cvičení se uskuteční v úterý 15. prosince od 9 hodin a potrvá zhruba 2,5 hodiny. Podle plánu se ho zúčastní jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Hustopečích, Břeclavi, Mikulově, Hodoníně, Kyjově, Židlochovicích a v Lidické ulici v Brně, dále tým chemiků z laboratoře HZS JmK v Tišnově a jednotka podniku Čepro Střelice, a jednotky dobrovolných hasičů z Klobouk, Krumvíře, Velkých Pavlovic, Kobylí, Rakvic, Šitbořic, Horních Bojanovic, Brumovic, Moutnic, Dambořic a Žarošic. Ze všech zúčastněných složek IZS má cvičit přes 100 záchranářů.

Cvičení se mohou zúčastnit i novináři. Protože areál Čepro v Kloboukách je střeženým objektem podléhajícím zvláštnímu režimu, žádáme zástupce médií, aby svoji účast předem ohlásili na email: jaroslav.haid@firebrno.cz, a v průběhu cvičení se řídili pokyny velitele zásahu, pracovníků společnosti Čepro a mluvčího HZS JmK.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-kaw- 

Sdílet