Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Akce RESCUE DAYS 2019 proběhla koncem května v Polsku, účastnili se i Češi

V pořadí již šestý ročník akce RESCUE DAYS v Polsku probíhal 24. a 25. května 2019 ve městě Kęty (okres Oświęcimski), kdy tuto akci pořádala společnost WEBER RESCUE Systems ve spolupráci místní OSP Kęty.

Ač akce probíhala klasickým způsobem (dva dny, 8 stanovišť po 3 skupinách), bylo zde vidět mnoho novinek.

Stanoviště byla:

  1. Technika Crossrammingu – boční náraz, techniky obnovení původního tvaru
  2. Na bariéře – osobní vozidla v pozici na střeše, na bariéře
  3. Vozidlo pod nestabilním břemenem – zvedání a stabilizace zemědělského přívěsu
  4. Vozidlo pod návěsem – uvolnění řidiče osobního vozidla zpod návěsu typu valník
  5. Vozidlo na boku – po bočním nárazu, střechou k překážce
  6. Stabilizace – vozidla v různých složitých pozicích
  7. Poškozený pod návěsem – zdvihnutí nízkopodvozkového návěsu (rám, kolo, osa)
  8. Dítě v sedačce – evakuace dítěte v sedačce při různých polohách vozidla

Před samotnou činností proběhlo uvítání hostů, instruktorů i účastníků a následovala přednáška o konstrukci vozidel a postupech vyprošťování. Samotná akce byla rozdělena do dvou dnů po 4 stanovištích den­ně.

Na každém stanovišti byla představena situace, možné nástroje a pak nechal instruktor vymyslet účastníky postup, který s nimi konzultoval. Jednotlivé týmy byly složeny z členů různých jednotek, z různých zemí.

Jazyková bariéra nebyla zase tak velká a instruktoři neměli problém tlumočit, či přednášet, v jiném jazyce. Tým musel spolupracovat a dosáhnout výsledku v podobě bezpečného vyproštění osoby nebo vyřešením dané situace.

Situace nebyly standardní a postupy byly často i limitní, ale byla to ukázka, jak za těchto situacích lze postupovat a jaké jsou další možnosti. Vozidla byla samozřejmě deformována a v různých pozicích, aby se co nejvíce přiblížila skutečnému stavu po dopravních nehodách.

Specifickou a velmi zajímavou částí výcviku bylo stanoviště, kde se vyprošťovalo z vozidla dítě v autosedačce. Toto bývá během výcviků velmi opomíjeno, proto zde instruktoři se na toto téma zaměřili. Bylo velmi zajímavé vyslechnout si zkušenosti a rady jak postupovat při těchto situacích.

Za Českou republiku zde byli dva instruktoři a to na stanovišti s návěsem, dále zde bylo i několik málo účastníků z řad HZS a také zde byli zastoupeni i čeští dobrovolní hasiči, kteří se této akce účastnili díky spolupráci mezi Asociací velitelů JSDH, společností LUING PYREX a WEBER RESCUE Systems.

Jednalo se o zástupce jednotek JSDH Horní Maršov, JSDH Třemošnice/Žlebské Chvalovice, JSDH Žďár nad Sázavou, JSDH Šenov a JSDH Mokropsy. Díky této možnosti se účastnit, získali možnost se podívat a vyzkoušet si reálně různé postupy a oživit tak při vlastní činnosti, standardní a zavedené postupy.

Na závěr bych rád poděkoval za českou výpravu dobrovolných hasičů, všem pořadatelům, účastníkům a instruktorům a společnostem, které nám umožnili se tohoto výcviku účastnit.

Za AV JSDH
Luboš Sobotka
Tadeáš Hlinka
Sdílet