Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Stará kůlna shořela od sálajícího kotle

Čtyři jednotky hasičů dnes zaměstnal požár kůlny u rodinného domu v Miroslavi na Znojemsku. Kouř vycházející ze střechy kůlny zpozorovali a ohlásili hasičům obyvatelé domu. Protože uvnitř již šlehaly plameny, před příjezdem požárních jednotek se oheň snažili hasit kbelíky s vodou. Požár se ale rozšířil na celý objekt o půdorysu sedm krát sedmnáct metrů.

Čtyři jednotky hasičů dnes zaměstnal požár kůlny u rodinného domu v Miroslavi na Znojemsku.Kouř vycházející ze střechy kůlny zpozorovali a ohlásili hasičům obyvatelé domu. Protože uvnitř již šlehaly plameny, před příjezdem požárních jednotek se oheň snažili hasit kbelíky s vodou. Požár se ale rozšířil na celý objekt o půdorysu sedm krát sedmnáct metrů.

Hlášení o požáru hasiči převzali v 9 hodin, na místo vyjely tři profesionální jednotky ze stanic v Moravském Krumlově, Znojmě a Hrušovanech nad Jevišovkou, a dobrovolná jednotka z Miroslavi.

Hasiči, kteří vzhledem k silnému zakouření objektu zasahovali v dýchacích přístrojích, proti plamenům hasiči ze dvou stran nasadili čtyři vodní proudy. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu v 10.47 hodin. Protože se mezitím propadla prohořelá střecha a pod ní hořelo větší množství uskladněného dřeva, hasiči pomocí motorových pil a další techniky rozebírali konstrukci střechy a dohašovali ohořelé trámy. Až do odpoledních hodin pak pomocí nakladače vyklízeli a venku dohašovali prohořívající uskladněné palivové dřevo a další materiál. Protože žár silně poškodil také zdi postavené převážně z nepálených cihel, bylo nutné strhnout i narušené štítové zdi kůlny.

Kůlnu postavenou před zhruba 150 lety požár zničil. Oheň a žár uvnitř kromě palivového dřeva zasáhly a poškodily také zařízení na zpracování vína, obráběcí stroje a malý traktor. Požár způsobila nedbalost při používání kotle. Od sálajícího kotle se vzňaly dřevěné desky v jeho blízkosti. Při požáru nebyl nikdo zraněn, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na 200 tisíc korun.

Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


 
-swo-

Sdílet