Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Barevný mrak nad městem

Z pardubické chemičky Synthesia v Semtíně uniklo ve čtvrtek v 16.30 hodin blíže neurčené množství plynu.Aktuali­zace 24.3.

Dne 18. března 2004 v 16.30 hodin byla na operační středisko hasičů oznámena mimořádná událost. V podniku Aliachem v Semtíně došlo k havárii kotle a následné reakci kyseliny sírové, kyseliny dusičné a celulózy. Do ovzduší unikla směs nitrózních plynů a oxidu síry, které dráždí sliznici. Žlutý mrak se šířil nad Lázněmi Bohdaneč, Rybitvím, Srnojedy a směřoval k Dolanům. K události vyjeli profesionální hasiči z Pardubic a dobrovolní hasiči z Lázní Bohdanče. Obyvatelstvo v Lázních Bohdanči bylo upozorněno městskou policií a sirénou o nastalé situaci. V dalších obcích operační středisko hasičů kontaktovalo starosty a informace podávaly také policejní hlídky. Hasiči z Pardubic se snažili odebrat vzorky. Při příjezdu na místo již byl mrak v takové výšce, že se nepodařilo odebrat vzorky. Pokud by se nacházel mrak níže, hasiči by ho zkrápěli.
Jelikož se jednalo o látku dráždivou, hasiči informovali pardubickou nemocnici o případném přílivu lidí s dýchacími problémy.
Tím, že se mrak nacházel v takové výšce, nedošlo k bezprostřednímu ohrožení obyvatelstva. Hasiči monitorovali mrak, který se šířil severozápadně od Pardubic a rozplynul se v Královéhradeckém kraji. Opatření, aby lidé neopouštěli své domovy, platila až do 21 hodiny.



nstržm. Vendula Horáková
Sdílet