Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Český den proti rakovině 2010

Ve středu 12. května 2010 opět proběhne Veřejná sbírka a preventivní akce Ligy proti rakovině Praha. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska se k již 14. květinovému dni připojuje a vyzývá své členy k aktivní účasti. K tomu připojujeme základní informaci a snímek z akce v letošním roce.

„Rakovinou onemocní každý třetí občan České republiky a tři ze čtyř nemocných umírají… Dodržováním jednoduchých zásad zdravého životního stylu však lze podle nejnovějších poznatků až 50ti% všech onkologických onemocnění předejít! Šíření zásad prevence rakoviny je naším hlavním cílem, pomozte prosím i Vy…“

Kdo je Liga proti rakovině Praha?
● Liga proti rakovině Praha je občanské sdružení působící v ČR od roku 1990.
● Má tři hlavní cíle činnosti – nádorová prevence, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podpora vzdělávání a onkologického výzkumu.
● Její činnost je financována ze sponzorských darů, dotací Ministerstva zdravotnictví a především z výtěžku veřejné květnové sbírky.

Co je Český den proti rakovině (Květinový den)?
● Veřejná sbírka LPR Praha, která je hlavním zdrojem financování její činnosti.
● Sbírková akce s nejdelší tradicí v ČR – za třináct let se květ měsíčku lékařského s barevnou látkovou stužkou stal symbolem boje proti rakovině.
● Od roku 2007 je sbírka v souladu s přihlášením se České republiky ke Světovému dni boje proti rakovině nazvána „Českým dnem proti rakovině“.
● Skupiny dobrovolníků (nejčastěji dvojice) nabízejí během tohoto dne ve svém městě či vesnici letáky s informacemi o prevenci rakoviny a látkovou kopii květu měsíčku lékařského se špendlíkem na připevnění a stužkou za minimální příspěvek 20 Kč.
● Peníze za kytičku vhazují dárci přímo do zapečetěných pokladních vaků. Tyto vaky jsou po skončení akce předány do banky k přepočítání. Banka poté zašle peníze na účet LPR, která je následně rozdělí na jednotlivé programy boje proti rakovině.
● Symbolickou odměnou pro dobrovolníky jsou žlutá trička s logem akce, které jim po skončení zůstávají, pro koordinátory akce (pedagogy, vedoucí oddílů atd.) jsou připraveny drobné dárky.
● Mezi dobrovolníky jsou kromě členů sdružení onkologických pacientů především studenti všech typů škol (středních, základních, vysokých i mateřských), junácké a pionýrské oddíly, členky a členové ČČK a ČSŽ, zástupci měst a obcí i mnozí jednotlivci.
● Informace o konkrétním využití prostředků sbírky jsou veřejně dostupné ve výročních zprávách LPR a na www.lpr.cz.
● Jedná se především o programy na prevenci nádorových onemocnění (včetně programů na školách), o podporu onkologického výzkumu a projekty ke zlepšení kvality života pacientů s nádorovým onemocněním.
● Stále hledáme cesty rozšíření sbírky a preventivní akce do nových míst, menších měst a obcí.
● V roce 2009 se do sbírky poprvé zapojilo také 22 sdružení dobrovolných hasičů z celé ČR. Jejich pomoci si velmi vážíme a pevně doufáme, že v řadách členů SDHČMS najdeme pro příští ročník další dobrovolníky.
● Máte-li zájem pomoci, kontaktujte nás prosím co nejdříve na tel. 603 546 116 nebo e-mailu jana.kolarova@arcadia.cz Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Další informace také na www.denprotirakovine.cz.
Uvítáme pomoc v jakémkoli rozsahu!

Předem děkujeme a doufáme, že se můžeme těšit na spolupráci také s Vámi.

Info: SH ČMS


-wap-

Sdílet