Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár seníku ve Fojtově u Karlových Varů

Ve středu 9. prosince 2009 v půl deváté večer nahlásili příslušníci policie na operační středisko hasičů požár seníku u obce Fojtov na Karlovarsku.

Ve středu 9. prosince 2009 v půl deváté večer nahlásili příslušníci policie na operační středisko hasičů požár seníku u obce Fojtov na Karlovarsku.

Jednalo se o železobetonovou stavbu s hliníkovou střechou o rozloze 7 × 30 metrů přímo u silnice č. 220, pod kterou bylo uskladněno 800 velkých lisovaných balíků sena. V době příjezdu prvních jednotek požární ochrany už byl celý objekt v plamenech a oheň byl pozorovatelný v okruhu několika kilometrů.

K místu tak byli postupně vysláni profesionální hasiči z Karlových Varů a dobrovolní hasiči z Nejdku, Nové Role, Pozorky a Chodova.

Vzhledem k rozsahu požáru a poloze seníku, kdy nebylo možné hořící balíky vyvézt na volné prostranství, bylo rozhodnuto, že se balíky nechají pod kontrolou dohořet a hasiči se budou hlavně starat o neustále ochlazování železobetonové konstrukce, aby tak zabránili jejímu zřícení.

Hned na začátku bylo jasné, že se bude jednat o mnohahodinový zásah, proto byl pro potřeby zasahujících hasičů povolán týlový kontejner ze sokolovské stanice.

Celkem u této události zasahovalo šest hasičských cisteren, které se staraly o kyvadlovou dopravu vody. Natáhlo se i zhruba 400 metrů hadicového vedení, které přivádělo vodu z nedalekého rybníka.

Lokalizace požáru byla nahlášena v 8:25 ráno následujícího dne. Jednotky hasičů se na své základny začnou vracet až během dopoledne na rozhodnutí velitele zásahu, že požár už je minimalizován a neohrožuje životy, zdraví ani životní prostředí a proto bude místo zásahu předáno majiteli, který se postará o dohled u požářiště a kontrolu všech vyhasínajících ohnisek.

První odhady škod se zatím pohybují kolem 400 tisíc korun. Vyšetřovatel požáru už vyloučil jako možnou příčinu technickou závadu nebo samovznícení. Bude se dále vyšetřovat zda šlo o nedbalostní jednání nebo úmyslné zapálení.

Info: prap. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kraje

 -wap-

Sdílet