Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Lázních Bohdaneč proběhl tradiční výcvik v oblasti chemické bezpečnosti pro instruktory z celého světa

V termínu 29. května – 6. června 2019 proběhl v Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč tradiční výcvik v oblasti chemické bezpečnosti pro specialisty – instruktory z celého světa.

Akce se konala pod hlavičkou OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, Organizace pro zákaz chemických zbraní). Účastníci, kteří letos absolvovali odborný praktický výcvik, pocházeli z mnoha států světa, letos byla konkrétně zastoupena Argentina, Ázerbájdžán, Bangladéš, Burundi, Kostarika, Indie, Keňa, Maroko, Paraguay, Filipíny, Rumunsko, Jižní Afrika, Srí Lanka, Tanzanie, Uganda a Uruguay.

Již čtvrtým rokem zve Institut na akci i zahraniční lektory, kteří školí speciální témata a přispívají k výjimečnosti akce. Letos kromě českých instruktorů školil i hasič z Německa, doktor z Řecka a policista z Lucemburska.

Výcvik je komplexní výukovou akcí, kde jsou nejprve trénovány jednotlivé činnosti jako použití ochranných prostředků, průzkum kontaminovaného území, detekce neznámé chemické látky, odběr vzorků a dekontaminace.

Komplexnost akce spočívá ve sjednocení těchto činností do uceleného celku, kdy jsou určeni vedoucí jednotlivých týmů, velitel zásahu a velitel nástupního prostoru, a je zadán scénář „reálné“ události.

Zahraniční účastníci získali během výcviku přehled nejen o metodice výcviku na ochranu před chemickými látkami, ale seznámili se také s novinkami v oblasti detekce chemických látek a s IZS ČR.

Součástí akce byla návštěva stanice HZS Pardubického kraje a další doprovodné akce. Výcviky tohoto typu přispívají k zajištění celosvětové bezpečnosti a můžeme být pyšní, že vynikající vybavenost a expertní zabezpečení řadí Českou republiku mezi přední světové tréninkové mocnosti v oblasti chemické bezpečnosti.

Certifikáty o absolvování kurzu předal účastníkům generální ředitel HZS ČR genmjr. Drahoslav Ryba při slavnostním závěrečném ceremoniálu na generálním ředitelství HZS ČR v Praze.

pplk. Ladislava Navrátilová, Ph.D.
MV – GŘ HZS ČR / Ministry of the Interior – Fire Rescue Service of the Czech Republic
Institut ochrany obyvatelstva / Population Protection Institute
Sdílet