Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár rodinného domu

Ve čtvrtek 10. 12. 2009 v 11:22 hodin vyjížděli hořovičtí hasiči k požáru rodinného domu do Žebráka. Poplach byl současně vyhlášen i JSDH Žebrák a na zálohu na stanici Hořovice byla povolána JSDH Komárov.

Ve čtvrtek 10. 12. 2009 v 11:22 hodin vyjížděli hořovičtí hasiči k požáru rodinného domu do Žebráka. Poplach byl současně vyhlášen i JSDH Žebrák a na zálohu na stanici Hořovice byla povolána JSDH Komárov.

Po příjezdu na místo události bylo průzkumem zjištěno, že se jedná o požár ve sklepní místnosti dvoupatrového domu, kde byla kamna na tuhá paliva, nábytek a spousta papírových materiálů (knihy, časopisy atp.). V domě pobývali tři samozvaní nájemníci, kteří byli v době požáru silně pod vlivem alkoholu a z hořícího domu odešli ještě před příjezdem JPO. Vzhledem k tomu, že se nedaly zjistit od nájemníků důvěryhodné informace o situaci uvnitř objektu, nařídil velitel zásahu provedení podrobného průzkumu za účelem zjištění, zda se v hořícím domě nenachází ještě někdo další. Toto se nakonec nepotvrdilo, a žebráckými hasiči bylo nalezeno pouze živé kotě ve sklepě, které se dokázalo ukrýt před kouřem a plameny.

Na hašení požáru byly nasazeny dva vysokotlaké proudy a jeden proud „C". K odvětrání domu bylo použito přetlakového ventilátoru. Likvidaci požáru prováděli hasiči v dýchací technice. Požár byl cca hodinu a půl po nahlášení uhašen. Požářiště bylo soustavně monitorováno termokamerou z důvodu možného rozšíření požáru na sousední dům, který má s hořícím domem společný štít.

Vzhledem k podezření na úmyslné zapálení domu bylo provedeno ohledání místa vzniku požáru za pomoci psa na detekci akcelerantů hoření. V současné době probíhá ve spolupráci s PČR prošetřování dvou verzí vzniku požáru a to úmyslného zapálení a nedbalostní manipulace při obsluze topidla. Škoda způsobená požárem byla odhadnuta na 50.000,–.


Technika při zásahu:

Hořovice: CAS 20 Mercedes Benz

CAS 32 T 815

Beroun: VEA OA Hyundai

Žebrák: CAS 25 Š 706 RTHP

VW Transporter

Text: por. Ing. Milan Provazník, komisař, oddělení zjišťování příčin požáru, územní odbor Beroun

Foto: por. Marek Pollak, komisař, oddělení zjišťování příčin požáru, územní odbor Beroun

 -wap-

Sdílet