Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V průběhu noci zasahovali hasiči u popadaných stromů, zablokovaly i železniční trať

V několika krajích vyjížděli hasiči v noci z 10. na 11. června 2019 k popadaným stromům, do republiky dorazily avizované bouřky.

Karlovarský kraj

Krátká bouřka přinesla v pondělí večer i prudký přívalový déšť. Voda se tak nestačila vsáknout do půdy a stékala po povrchu. Na některých místech v kraji tak voda krátkodobě zaplavila sklepy domů, zahrady či silnice.

Hasiči zasahovali v pondělí večer u téměř tří desítek událostí, kdy odčerpávali vodu nebo odstraňovali spadlé stromy. Voda zaplavila sklepy domů například v Kynšperku, Lokti, Sokolově, Nejdku, Karlových Varech, Lipové či Královském Poříčí.

V Ostrově se voda dostala na podlahy ordinací v tamní poliklinice, v Sokolově zatopila výtahovou šachtu v domě s pečovatelskou službou. Na silnici z Horního Slavkova na Loket vyplavila voda přitékající ze svahu nad vozovkou menší množství zeminy, kamení a větví.

K první události vyjížděli hasiči po osmé hodině večer, do půlnoci byly všechny zásahy ukončeny, nikdo nebyl zraněný.

Na likvidaci následků bouřky a přívalového deště se podíleli hasiči z profesionálních stanic Sokolov, Karlovy Vary, chemických závodů Sokolov, Cheb, Mariánské Lázně a dobrovolné jednotky z Ostrova, Hájku, Staré Role, Tašovic, Královského Poříčí, Nejdku, Lokte, Habartova, Kynšperka nad Ohří, Nové Role, Kyselky, Rotavy, Bečova nad Teplou, Horní Slavkova.

Martin Kasal
HZS Karlovarského kraje

Liberecký kraj

Pouze část Libereckého kraje zasáhla noční bouřka. Zatímco na Semilsku, Turnovsku a Jablonecku byl klid, v části Liberecka (Frýdlantský výběžek) a Českolipska nevěděli hasiči, kam v motorovými pilami dřív.

Od půlnoci do dnešního rána byli voláni ke 43 technických událostem. Šlo o popadané stromy, které zatarasily komunikace, některé spadly na zaparkované automobily, několik stromů bylo v profilu železničních tratí.

V 1:58 hodin vyjížděli například dobrovolní hasiči z Višňové odstraňovat strom, který spadl na automobil a komunikaci, podobně tomu bylo ve 3:03 hodin v Černousích, kde spadla lípa na osobní automobil.

Hasiči zaznamenali také událost, při které narazil vlak do stromu. Bylo to ve 4:30 hodin v osadě Filipovka (Višňová), nikomu se nic nestalo. Popadané stromy byly také v Jestřebí na silnici I/9, Cvikově a několik v Hrádku nad Nisou.

Zdenka Štrauchová

Ústecký kraj

V noci z 10. na 11. června 2019 vyjely hasičské jednotky k 44 nahlášeným událostem, kdy spadly stromy nebo větve a 15 událostem, kdy byla nahlášena potřeba čerpání vody.

Nejvíce zásahů měli hasiči v okresu Děčín, odkud bylo hlášeno 32 spadlých stromů a 3 čerpání vody, která natekla do sklepa a pod viadukt v Děčíně Podmoklech a Za nádražím. Za nádražím uvízlo v laguně osobní auto, které hasiči vytáhli.

Stromy byly popadané převážně na silnice a cesty, v několika případech na telefonní či elektrické vedení a železniční trať.

V Nebočadech a v Boleticích nad Labem spadl strom na zaparkované osobní auto. V Okresu Ústí nad Labem vyjely hasičské jednotky k 6 spadlým stromům a větvím. V Lhotě nad Pannou spadla lípa na dům, v dalších případech spadly stromy na silnici.

Ve dvou případech čerpali hasiči v Ústí nad Labem vodu. Ze sklepa v Neštěmicích a z podchodu na Střekově. V okresu Teplice spadl jeden strom pře silnici u Vrahožil, voda z kotelny v Křižanově sama odtekla.

V okresu Chomutov vyjely jednotky k dvěma spadlým stromům přes silnici. V okresu Litoměřice – dva zásahy na spadlé stromy pře silnici. V okresu Louny jeden spadlý strom přes vozovku. V okresu Most spadly dva stromy přes silnici. A na 10 místech vyjely jednotky čerpat vodu.

Pod viaduktem v Třebušicích. Kanál v Podkrušnohorské ulici v Litvínově. Ze sklepa v Lomu. Před muzeem v Litvínově. Sklepy na Budovatelů, S. K. Neumana a Mikoláše Alše v Mostě.

Lukáš Marvan
HZS Ústeckého kraje

Sdílet