Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technické Iveco od Hateca

Nový technický automobil na podvozku Iveco Daily s nástavbou od firmy Hateco Pečky slouží od druhé poloviny tohoto roku hasičům HZS Plzeňského kraje, požární stanice Přeštice.

Nový technický automobil na podvozku Iveco Daily s nástavbou od firmy Hateco Pečky slouží od druhé poloviny tohoto roku hasičům HZS Plzeňského kraje, požární stanice Přeštice.

Redakce serveru POŽÁRY.cz vám tento nový zásahový speciál, který je označen coby TA, čili technický automobil, nyní představuje.Na první pohled se jedná o u nás designově i funkčně neobvyklou koncepci mobilní požární techniky.

Podvozek pochází od italského výrobce Iveco, nese označení Daily. Je osazen šestnáctiventilovým třílitrem téže značky. Nad ním je umístěna krátká kabina pro osádku 1+2, ve které najdeme dvojici radiostanic pro analogovou a digitální síť, dále pak ovládání světelného a zvukového výstražného zařízení, jenž pochází od domácího výrobce Zdeněk Holomý Electronics a také informační a varovné kontrolky nástavby. Modrá světelná rampa je model VNL 024F. V předním nárazníku je na rámu namontovaný lanový naviják Golem Winch o tažné síle 5450 kg.

Za kabinou se nachází požární nástavba, vyrobená firmou Hateco Pečky, kterou tvoří oplechovaný skelet, skříně na vybavení kryjí hliníkové roletky DR s podélným madlem, což je dnes již standart. Tyto úložné skříně jsou v nástavbě celkem čtyři. Pátá je v zadní části automobilu a slouží pro přepravu dvojice variabilních mobilních kontejnerů, které se z a do vozu dostávají pomocí hydraulického sklopného čela MBB Palfinger 1000AQ, které je zároveň krytem celého prostoru.

Projděme si celý vůz popořadě. V přední pravé roletové skříni nalezneme dekontaminační rám, plachtu na dekontaminaci, čtyři norné stěny, jejich spojovací materiál včetně lan, dále sadu hydraulického vyprošťovacího zařízení Narimex s motorovou i ruční pohonnou jednotkou, řetězy, variabilní nástroj VRVN 1, univerzální páčidlo s úvazkem, pákové nůžky, klíč na hadice, kladku k navijáku, zařízení WAP s hadicí na navijáku a proudnicí, přechod C/D, plnící armatury vodní nádrže na 100 l. Veškeré zařízení je uloženo na výsuvných platech s reflexním obrysem, či v horní výklopné skříni.

V zadní pravé skříni nalezneme dvojici dýchacích přístrojů Pluto na výsuvném platu, dále náhradní láhve, křísící přístroj Saturn OXY, ruční křísící AmbuVak, sadu vakuových nosítek a dlah, krční límce, lékárnu, bedny s nástroji a ucpávkami a sadu nářadí pro otevírání bytů.

Zadní úložný prostor je určen pro dvojici variabilních mobilních kontejnerů, které obsahují např. sorbenty, norné stěny, záložní lahve dýchacích přístrojů apod.

Levá zadní roleta ukrývá na výsuvném platu 50 kg pojízdný práškový hasící přístroj, dva přenosné hasící přístroje, trojnožku Promat, pákový lanový naviják EVAK 500, pevný a skládací kužel, barely na přepravu a odchyt NL včetně malých kontejnerů s uzávěrem, hadice k čerpadlu Lutech.

Přední levá skříň obsahuje zdravotnický batoh, dvojici lezeckých batohů, nosítka Sked + páteřní korzet, stromolezecké mačky, horolezecká lana, křísící přístroj AmbuMark, motorovou pilu Jonsered, rozbrušovací adaptér Husqvarna, na výsuvných platech pak elektrocentrálu NEEC 5,5, čerpadlo Lutech, kalové čerpadlo, zádové postřikovače, motorový vysavač, hadice C, zastavovací světelné terče, ruční svítilny s nabíječi zdrojů.

Další vybavení včetně dvoulampového osvětlovacího stožáru Clark Mastis se nachází v bednách na pochozí střeše nástavby. Přístup sem je zajištěn pomocí výklopného žebříku, který je nezvykle umístěný na pravém boku nástavby. V bednách, z nichž první má tvar L, tím se dosáhlo co nejefektivnějšího využití místa střechy, nalezneme např. přetlakové protichemické obleky OPCH PO 90, včelařské kukly, sorbent, ženijní nářadí, igelitové pytle, gumové rukavice, dva neoprenové obleky, vytyčující páska, dezinfekční a čistící prostředky atd. Dále je zde sada nastavovacích žebříků a sudy se sorbentem. Na zadním čele je uprostřed výstražný maják modré barvy a po stranách dvojice oranžových světel. Modrá LED světla jsou i na bocích, resp. bočních rozích nástavby.

Všechny úložné prostory jsou uvnitř i zvenčí osvětleny za pomoci zářivek či LED hadů, ten je i na pochozí ploše nástavby na spodní části hliníkových beden, což značně zlepšuje viditelnost v tomto stísněném prostoru.

Automobil, který veze vskutku rozmanité vybavení, působí jako celek velmi dobrým dojmem, nese označení TA-L1Z, je proveden dle vyhlášky 35/2007 o Technických podmínkách požární techniky. Je na něm vidět, že vznikal zejména v hlavách těch, co ho nyní používají a nikoliv jen v kanceláři, jak je tomu ve většině případů. Veškeré vybavení je snadno přístupné a promyšleně uložené. Úložný prostor je využitý v rámci možností dokonale.

Takticko – technická data TA-L1Z Iveco Daily

Podvozek: Iveco Daily
Nástavba: Hateco Pečky
Osádka: 1+2
Rozvor: 3750 mm
Délka: 6800 m s navijákem
Šířka: 2450 mm
Výška: 2600 mm
Celková hmotnost: 6500 kg

-wap-

Sdílet