Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silnici do Mikulova a Vídně zablokoval převrácený kamion

Silnici I/52 z Brna do Mikulova a Vídně u vodního díla Nové Mlýny dnes večer zcela zablokoval převrácený kamion. Na silnici přes novomlýnské nádrže nedaleko obce Pasohlávky hasiči ze stanic v Mikulově a v Pohořelicích vyjížděli krátce před 19. hodinou k nehodě, ohlášené jako havárie dvou osobních vozidel se zraněním a nutností vyprostit zaklíněné pasažéry.

Silnici I/52 z Brna do Mikulova a Vídně u vodního díla Nové Mlýny dnes večer zcela zablokoval převrácený kamion.

Na silnici přes novomlýnské nádrže nedaleko obce Pasohlávky hasiči ze stanic v Mikulově a v Pohořelicích vyjížděli krátce před 19. hodinou k nehodě, ohlášené jako havárie dvou osobních vozidel se zraněním a nutností vyprostit zaklíněné pasažéry. Po příjezdu na místě našli osobní vozidlo Jaguar s rakouskou registrační značkou, které po kolizi s kamionem narazilo do svodidel. Kamion od nehody zřejmě ujel, posádka vozidla Jaguar – rusky mluvící muž a žena s dítětem cestující do Rakouska – vyvázla bez zranění, v autě nebyl nikdo zaklíněn. Hasiči zajistili místo nehody, na vozidle udělali protipožární opatření a do příjezdu policistů kyvadlově řídili dopravu.

V 19.39 hodin, 32 minut po zahájení zásahu, ve vzdálenosti zhruba 250 – 300 metrů od nehody vozidla Jaguar havaroval kamion. Tahač Scania s návěsem, který jel z Rakouska do Polska, se převrátil na střechu. Frekventovanou mezinárodní silnici převrácená souprava zcela zablokovala. Polský řidič tahače zraněn nebyl, kabina vozidla se ale ocitla mimo vozovku se střechou ponořenou do vody u hráze první novomlýnské nádrže. Protože z tahače odkapávala nafta, hasiči se snažili odkapávající naftu jímat do nádob, víčko palivové nádrže utěsňovali tmelem a ve vodě kolem kabiny ze sorpčních pásů udělali zhruba desetimetrovou provizorní nornou stěnu. Velitel zásahu po dohodě s krajským operačním a informačním střediskem HZS na místo ze stanic v Břeclavi a v Lidické ulici v Brně povolal dvě vyprošťovací vozidla HZS a kontejner se zařízením k likvidaci následků ropných havárií. Policisty požádal o úplné uzavření mezinárodní silnice a odklon dopravy po vedlejších komunikacích. O nehodě s hrozícím nebezpečím znečistění vodního díla hasiči informovali odbor životního prostředí Městského úřadu v Mikulově a Českou inspekci životního prostředí.

Na převráceném tahači Scania hasiči udělali protipožární opatření a přestřižením přívodních kabelů odpojili baterie. Odčerpáním zhruba 300 litrů nafty z nádrže vozidla zabránili zamoření vodní nádrže. Padesáti kilogramy sorbentu na břehu vodního díla zasypali skvrny odkapávajících ropných látek. Nestabilní kabinu i návěs plně naložený rolemi tiskařského papíru uvázali na lana vyprošťovacího automobilu a soupravu tak zajistili proti dalšímu nežádoucímu pohybu. Místo zásahu osvětlili. Po 22. hodině hasiči ukončili záchranné práce a většina zásahových vozidel se vrátila na základny. Na místě zůstala osádka vyprošťovacího automobilu Man, jehož jeřáb s lanem dále stabilizoval soupravu.

Likvidaci následků nehody před 23. hodinou s pomocí osádky vozidla hasičů zahájili pracovníci speciální firmy pro asistenční a vyprošťovací činnosti. Protože před vyproštěním převrácené soupravy bylo nutné z návěsu nejdříve vyložit desítky rolí papíru, z nichž každá role má hmotnost několika set kilogramů, zablokovaná silnice I/52 zůstane uzavřená zřejmě až do ranních hodin.



Ilustrační foto

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


 
-swo-

Sdílet