Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Počasí udělalo z krajské soutěže HZS Libereckého kraje v disciplínách T.F.A. extrém

Dne 11. června 2019 se v areálu skokanských můstků v Lomnici nad Popelkou konala Krajská soutěž HZS Libereckého kraje v disciplínách T.F.A. (Toughest Firefighter Alive bývá volně překládáno jako „nejtvrdší hasič přežívá").

Dnes byl název výstižnější než kdy jindy, protože hasiči sportovali za tropického počasí. Představa, že si oblečete zásahovou výbavu o váze téměř 30 kg a jdete plnit silové a vytrvalostní disciplíny, je pro mnohé doslova nereálná.

Přesto se na start postavilo 24 odvážných hasičů a věřte, že každý, kdo trať zdolal, byl vítězem.

Krajskou soutěž absolvovali hasiči ze 4 územních oborů, původně se měli zúčastnit jako pátí drážní hasiči, ale kvůli zvýšené noční zásahové činnosti svůj start odvolali.

Organizátoři se snažili soutěž co nejvíce urychlit, a tak se podařilo, že poslední závodník běžel ještě dopoledne v 11:00 hodin. I přesto teplota na ploše závodiště dosahovala téměř 31 stupňů Celsia.

Trať byla jako vždy náročná, v prvním úseku závodníci roztahovali 2 hadice, následovalo smotání a uložení do boxu. Na druhém úseku museli provést 80 úderů kladivem, přenášet barely pod sníženým profilem.

Třetí úsek přinesl disciplínu žebříky, transport cvičné figuríny a překonání 2 metry vysoké bariéru. V posledním úseku museli hasiči vystoupit až na vrchol věže skokanských můstků s převýšením více jak 75 m, přičemž mezitím ještě vytahovali břemeno o hmotnosti téměř 15 kg.

Hasiči soutěžili v šestičlenných družstvech za jednotlivé ÚO, v součtu nejlepších výsledků obsadili třetí místo hasiči z ÚO Liberec, stříbro patřilo domácímu týmu ze Semil a ze zlata se radovalo družstvo z Jablonec Nad Nisou.

Mezi jednotlivci dosáhli nejlepších časů tito borci – na třetí příčce s časem rovných 8 minut se umístil Jan Semerádt ze stanice Liberec (mimochodem byl pouze jako náhradník a absolvoval noční výjezdy v rámci výkonu služby), stříbro vybojoval Aleš Zeman ze stanice Turnov v čase 00:7:55 min. a krásné zlato si od skokanských můstků odvezl Zdeněk Vrána ze stanice Jablonec nad Nisou s časem 00:7:21 min.

Mgr. Zdenka Štrauchová
Sdílet
Přiložené soubory
1491cz.pdf zobrazit online PDF 206 kB