Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Skalice u České Lípy oslavili 150 let od svého založení

Oslavy 150 let od založení hasičů ve Skalici u České Lípy začaly v sobotu 29. 6. 2019 hodinu po poledni spanilou jízdou obcí a jejím okolím za účasti historických i moderních hasičských vozů.

Diváci spanilé jízdy mohli obdivovat požární automobil Mercedes Benz 1500 L z roku 1942, který dva roky restauroval a řídil Miroslav Pivoňka z Chrastavy nebo CZS 40 Titan ze Záchranného útvaru z Hlučína.

Následující program probíhal na hasičské zbrojnici, kdy proběhl slavnostní nástup, projevy a ocenění významných hostů.

Následně byl předán a požehnán nový prapor, na jehož pořízení se podíleli Obec Skalice u České Lípy a sponzoři SVS a.s., Marius Pedersen, Doležal – NB s.r.o., MAVIKO s.r.o., FSITE s.r.o., DC AVEX s.r.o. a PK Trans-Stav s.r.o. Vystavena byla hasičská technika a čerpadla, pro děti byl připraven skákací hrad, malování na obličej a džberové stříkačky.

V podvečer pokračoval kulturní program s taneční skupinou SEPTIMA a proběhl zásah skalických hasičů s hasičským speciálem Tatra 805, se kterým zasahují od roku 1977.

Přečtěte siHasiči ze Skalice u České Lípy slavnostně převzali novou Tatru a otevřeli rekonstruovanou hasičárnu

Historie hasičů ve Skalici u České Lípy

Hasiči byli založeni roku 1869 jako důsledek velkého požáru v předchozím roce starostou Juliusem Meltzer, který se zároveň stává prvním velitelem. Sedlákům tehdy shořela veškerá úroda, celkem padlo ohni 30 obytných domů, 12 stodol a 5 kůlen.

Na jaře roku 1929 hasiči vyzvali spoluobčany ke sbírce na zakoupení motorové stříkačky a v témže roce byla i pořízena. Po válce roku 1945 hasiči získali požární automobil Mercedes Benz L 1500 S 1942.

Zajímavý byl pro skalické hasiče rok 1999, kdy byl ve Skalici u České Lípy uskutečněn rekord v délce 3900 m položených hadic s proudící vodou, který byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů.

Přečtěte siHasiči ve Skalici u České Lípy jsou držiteli tří světových rekordů, k zásahům vyjíždí Tatrami a Toyotou

Kulturní činnost sboru je velmi rozsáhlá. Mezi tradiční patří hasičský ples, maškarní ples pro děti i dospělé, pálení čarodějnic, noční soutěž v požární útoku a mikulášská nadílka pro děti.

Výjezdová jednotka obce je zařazena do JPOIII/1 a zasahuje každý rok v průměru u 25 událostí, disponuje k tomu dvěma cisternami, dopravním a velitelským automobilem.

Přečtěte siVIDEO: Druhé Terrno od Zieglera jezdí ve Skalici u České Lípy, obec cisternu zakoupila za přispění Evropské unie
Text: Ing. Jan Dvořák
Foto: Jaroslav Pechek a Štěpán Kozák
Sdílet