Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Společné cvičení ČEZ distribuce a HZS kraje Vysočina prověřilo připravenost energetiků i hasičů

Záchrana osoby v bezvědomí, po úrazu elektrickým proudem, která se zachytila padákem na vedení velmi vysokého napětí. Tuto situaci při součinnostním cvičení v Havlíčkově Brodě společně cvičili 11. června 2019 energetici ČEZ Distribuce se členy Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Telefon zvoní na tísňové lince. Dispečer přijímá oznámení o visící osobě na padáku ve vodičích velmi vysokého napětí. Rozbíhá se akce. Tak takhle nějak by mohlo vypadat první oznámení o mimořádné situaci na tísňovou linku.

Společné součinnostní cvičení má za úkol prověřit připravenost našich zaměstnanců i příslušníků HZS Kraje Vysočina. Simulovaný pád parašutisty nebo paragladisty do vedení velmi vysokého napětí bohužel není nereálný a již jsme několik takových případů řešili.

Naposledy to byla parašutistka, která skončila 13. května na vedení vysokého napětí u Klatov, měla obrovské štěstí a nebyla zasažena elektrickým proudem.

Vše dopadlo dobře i díky perfektní připravenost našich zaměstnanců, kteří okamžitě ženě pomohli. Proto mají takováto cvičení smysl,

říká Radim Černý, místopředseda představenstva ČEZ Distribuce.

Hlavním cílem cvičení je prověřit schopnost spolupráce energetiků a složek Integrovaného záchranného systému, aktivně reagovat na fiktivní nehodu a v reálném prostředí si vyzkoušet možnosti výstupu na stožár velmi vysokého napětí nebo slanění po vodičích.

Naši příslušníci si v reálných podmínkách vyzkoušeli spolupráci s energetiky, které jsme museli obdivovat, jak rychle a profesionálně vylezli na stožár, který je vysoký 25 metrů. My jsme zde měli lezce a instruktory z HZS Kraje Vysočina a příslušníky hasičské jednotky Havlíčkův Brod.

Děkujeme ČEZ Distribuci za možnost uskutečnění tohoto cvičení, které je pro nás velmi přínosné a do budoucna může pomoci zachránit lidské životy. Příslušníci si vyzkoušeli výstupy na stožáry, slanění i přesun po vodičích nebo fiktivní sundání člověka,

říká major Martin Sedláček, velitel stanice Havlíčkův Brod.

ČEZ Distribuce, a. s. ze Skupiny ČEZ provozuje na území České republiky vedení v délce 163 680 km s 3,6 mil. odběrných míst.

Postupnou modernizací, plánovanou rekonstrukcí zařízení distribuční soustavy a proaktivním přístupem stabilně zvyšuje a zajišťuje kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny a plní rostoucí požadavky klientů.

Cílenými investicemi do distribučního zařízení je umožňován další rozvoj české ekonomiky a vytvářen prostor investorům a tím i novým pracovním místům v regionech.

Sdílet