Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Celkem 5 dní cvičili kynologové v bývalém vojenském prostoru Ralsko nedaleko Mimoně

Ve dnech 5. – 9. června 2019 organizovalo MV- generální ředitelství HZS ČR výcvik kynologů se zaměřením na sutinové vyhledávání v bývalém vojenském prostoru Ralsko nedaleko Mimoně.

Kurzu se zúčastnili kynologové nejen z řad Hasičského záchranného sboru ČR, ale také z kynologických organizací napříč celou Českou republikou. Celkově se tak výcviku zúčastnilo 33 osob.

Výcvik byl rozdělen do 3 bloků. První blok byla odborná příprava zaměřená na metodiku výcviku kynologa u Hasičského záchranného sboru ČR s rozšířením na vedení ostatních kynologů během zásahu v sutinovém vyhledávání. Druhý blok se týkal kynologů, kteří jsou předurčení pro mezinárodní záchranné operace v rámci USAR týmu.

Proběhl jak praktický výcvik, tak i teoretické přednášky s ohledem na reklasifikaci dle metodiky INSARAG (International Search and Rescue advisory group). Poslední třetí blok byl zaměřen na podmínky a specifika zásahů v České republice.

V rámci výcviku bylo umožněno kynologům, kteří se na splnění kynologického atestu teprve chystají, zacvičit si a včetně metodického výcviku jak se pro tuto činnost lépe připravit.

Kynologové se svými psy si tak v praxi několikrát vyzkoušeli vyhledávání v sutinách v různých formách a absolvovali také několik přednášek pro upevnění a rozšíření jejich znalostí.

Velký dík patří Záchrannému útvaru HZS ČR, který poskytl nezbytné zázemí a materiální vybavení.

kpt. Mgr. Pavel Smejkal
MV – GŘ HZS ČR
Sdílet