Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Desátý ročník akce „Hasičina nejen dřina“ ve Šlapanicích byl posledním, program zakončil ohňostroj

Skončil 10. a poslední ročník akce s názvem Hasičina nejen dřina, která se odehrála v sobotu 8. 6. 2019 v městském parku na Riegrově ulici ve Šlapanicích.

Vzhledem k oslavě 130. výročí založení našeho sboru jsme zvolili téma “Evoluce hasičů”, čemuž byl přizpůsoben celý program. Počasí nám letos opět přálo.

Dopolední program je určený zejména dětem, ale snad se nenudili ani jejich rodiče. Po soutěžních disciplínách se nám rozběhlo zaregistrovaných 289 dětí. Malé závodníky čekalo 9 stanovišť, kde plnili rozličné úkoly např. hašení “hořícího” domečku, srážení plechovek vodním proudem, hod míčkem na hasiče apod.

Ve volných chvílích byla možnost prohlédnout si vystavenou záchranářskou techniku, kde bylo i letos na co koukat, neboť každý rok je k vidění něco jiného.

Program zpestřovala svým vystoupením hudební škola Yamaha, stánky s cukrovou vatou, tetováním, malováním na obličej, balónky, trenažér motocyklu a obří nafukovací atrakce v podobě hasičského auta a další.

I letos jsme zprovoznili naši populární a svépomocí vyrobenou vodní skluzavku, která je milována dětmi, méně už jejich rodiči. Všechny přítomné složky o sobě daly vědět hromadným houkáním na pokyn moderátora akce.

Před polednem přišlo na řadu několik ukázek. Nejdřív předvedli požární útok členové SDH Jiříkovice se svou historickou kombinovanou koněspřežnou stříkačkou. Následovala ukázka SDH Bedřichovice s jejich zrenovovanou stříkačkou Chotěbor z roku 1935. Potom své umění v podobě požárního útoku předvedl náš oddíl mládeže.

Všichni účinkující sklidili od publika zasloužený potlesk. S drobným skluzem proběhlo vyhodnocení a vyhlášení výsledků všech 4 věkových kategorií. Vítězové si převzali diplomy, poháry a věcné ceny.

Žádné z dětí však neodcházelo s prázdnou, protože díky sponzorům všichni soutěžící obdrželi nějakou sladkost či drobnost.

Po krátkém oddechu a přípravách započal ve 14 hodin odpolední program určený pro předem přihlášených maximálně 10 pětičlenných družstev dospělých, kde žádný soutěžící nesmí být dobrovolným ani profesionálním hasičem.

Zaregistrovalo se plných 10 družstev (Hrbatá hadice, Hrbatý hydrant, Elita jelita, Pijáci, Hasyčáci, Tučňáci – obhájci loňského a předloňského vítězství, Headis CZ, Prcci, Vlčáci a Lokanda team). Přišel nečekaně velký počet diváků a fanoušků soutěžících družstev, takže atmosféra byla skvělá.

Navštívili nás starostka města Michaela Trněná a prezident MHJ Zdeněk Milan. Všichni soutěžící se vrhli do zápolení s vervou, smyslem pro recesi a nadšením. Odpolední část zahájily opět ukázky SDH Bedřichovice a oddílu mládeže HS Šlapanice.

Poté začalo zápolení o 30 l sud piva Dudák, vozidlo VW Transporter na víkend, střešní nosiče kol a další věcné ceny. Vždy se jedná o 5 disciplín, které jsou více či méně inspirovány hasičskou činností.

Každý rok se snaží pořadatelé disciplíny nějak inovovat, obměňovat a vymýšlet nové. Proto je pokaždé pro zápolící družstva podoba soutěží překvapením až do poslední chvíle. A opět jsme se snažili vyladit soutěž podle tématu dne.

První letošní disciplínou bylo hašení ohně z dob pravěku. Druhou bylo hašení a záchrana hospodářství z doby života sv. Floriána. Třetí byl tradičně kvíz, kde museli soutěžící zodpovědět několik otázek se záchranářskou tematikou.

Tentokrát byl spojen i s módní přehlídkou a tipováním oděvů. Následovalo hašení z doby založení HS Šlapanice formou ručních stříkaček. Pro technické problémy jsme však tuto disciplínu museli záhy zrušit, což se stalo v historii poprvé.

Poslední disciplínou byl požární útok s nutností uhasit více ohnisek, a to za použití nosítek, zakouřeného tunelu a skluzavky. Ani jeden ročník se nemůže bez jejího využití obejít. Navíc při hasičské soutěži je třeba se pořádně zmáchat.

Čas mezi jednotlivými disciplínami byl vyplňován živou hudbou. Nejdříve v podání mladých bubeníků ze ZUŠ F. Jílka v Brně, poté se zapojila skupina Velvet a také Martin Mates Štěpánek. V rámci programu jsme také představili náš nový prapor.

Významnost akce jsme také v tomto roce využili k bilancování, takže se v průběhu celého dne zmiňovala 10letá statistika akce, děkovalo se, oceňovalo a vzpomínalo se.

V podvečer přišlo vyhlášení vítězů a předání cen. Nakonec ve 20.00 hod. začala večerní zábava se skupinami Vyprahlo rock a APF. Před 22. hodinou jsme stihli krásný ohňostroj, který jsme dostali na míru vyrobený k našiemu výročí. Úklid parku probíhal v neděli uložením inventáře a dalšími pracemi.

Tak skončil pořadatelský maraton s názvem “Hasičina nejen dřina” – unikátní program v rámci celé republiky. Ale stálo to za to. Hlavně díky rozzářeným dětským očím, spokojeným a všehoschopným soutěžícím a pobaveným návštěvníkům.

Tuto událost a její atmosféru nepopíše ani tato zpráva, ani fotografie či videa, to se prostě musí zažít. A v nejlepším je třeba skončit. Rozhodli jsme se tak pro náročnost celé akce a únavu z ní.

Poděkování pak patří všem partnerům, sponzorům, divákům a soutěžícím, kteří dokázali bavit sebe i ostatní. Videozáznamy i fotodokumentace budou po zpracování uveřejněny na www.hasici-slapanice.cz.

Děkujeme všem, kteří se jakkoli na programu podíleli.

Michal Velan
starosta MHJ HS Šlapanice
Sdílet