Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová zbrojnice SDH Jihlava-Bedřichov

Dobrovolní hasiči v Jihlavě – Bedřichově převzali koncem listopadu zcela zrekonstruovanou zbrojnici. Nákladem 11,5 milionu korun akci provedlo město Jihlava.

Dobrovolní hasiči v Jihlavě – Bedřichově převzali koncem listopadu zcela zrekonstruovanou zbrojnici. Nákladem 11,5 milionu korun akci provedlo město Jihlava. Původní budova je opravena a zateplena, v přístavbě vznikla nová garáž a zázemí pro cisternu, kterou město pro svoje dobrovolné hasiče získalo od HZS kraje Vysočina.

Oprava a přístavba zbrojnice trvala 12 měsíců. Po tu dobu jednotka (JPO III) vyjížděla z provizorních prostor na druhé straně města, což výjezdy značně komplikovalo.

Projekt opravy a rozšíření hasičské zbrojnice na Sokolovské ulici (Jihlava – Bedřichov) vytvořila společnost Fortis spol. s r.o, stavbu provedla firma Terni s.r.o. Celkové náklady včetně inženýrské činnosti, autorského dozoru, poradenské činnosti, koordinace BOZP a náhrady odstraněné zeleně jsou 11.498.686,60 korun (vč. DPH). S prací na zbrojnici se začalo v listopadu 2008, hotovo bylo 31. října 2009.

Za posledních několik let je to jediná investice města bez dotací ze státních nebo evropských zdrojů. „Práce dobrovolných hasičů je důležitá, vážíme si jí. Jednotka se dostala do vyšší kategorie, to vyžaduje nejen vyšší odbornost lidí, ale také kvalitnější vybavení a zázemí. Když se nepodařilo sehnat dotaci, zastupitelé uvolnili potřebné peníze z rozpočtu,“ uvedl při slavnostním otevření zbrojnice primátor Jaroslav Vymazal.

Nad garáží mají hasiči zasedací místnost včetně pracovny strojníků a technika NDT, kancelář velitele a starosty, šatny, sociální zařízení, klubovna mladých hasičů, kuchyňka a další zázemí. Nechybí ani skluz z denní místnosti do garáže s cisternou. Čtyři garážová stání jsou vybavena vraty na dálkové ovládání, centrálním rozvodem tlakového vzduchu a odsáváním výfukových plynů. Počítá se i s centrálním rozvodem 12 a 24V pro zásahová vozidla. Součástí garáže je také dílna strojní služby a kompresorová místnost včetně skladu materiálu a věcných prostředků.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Jihlava má 22 členů a je od letošního roku zařazena v kategorii JPO III. Od května do listopadu zasahovali jihlavští hasiči třicetkrát, v červnu také několik dní pomáhali v okolí Nového Jičína při likvidaci následků bleskové povodně. Mezi zásahy nepatří jen „klasické“ hašení požárů, ale také zákroky při odstraňování vosích hnízd nebo včelích rojů, proplachování ucpané kanalizace, nebo odčerpávání zaplavených sklepů a odstraňování stromů po bouřkách. Naše jednotka také zajišťuje požární hlídky na zápasech druhé fotbalové ligy na stadionu FC Vysočina a dále na větších kulturních akcí města, včetně ohňostrojů. Jednotka je předurčena a vyškolena HZS Jihlava na zásah s dekontaminační stanicí osob (SDO II.) v případě např. ptačí chřipky či chemické nehody.

Jednotka je v současné době vybavena zásahovým vozidlem Liaz 101 CAS-24 a DA-12 Avia, dále má k dispozici ještě nákladní automobil Avia, přívěs s PPS a přívěs na zásah u povodní. Z další techniky můžeme jmenovat např. kalové a plovoucí čerpadlo, 2× motorová pila, elektrocentrála, osvětlovací stožár, vybavení proti bodavému hmyzu, vozidlové a ruční radiostanice.

Pro POŽÁRY.cz Jiří Bláha, velitel JSDH a Marek Zemín, starosta SDH, www.sdhbedrichov.wz.cz

-kow-

Sdílet