Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mercedes-Actros podnikových hasičů ze Slovnaftu dostal zcela novou nástavbu z produkce firmy Kobit – THZ

Zcela novou nástavbu vyrobili ve firmě Kobit – THZ pro hasiče slovenského podniku G4S Slovnaft na starší třínápravový podvozek Mercedes-Benz Actros 3331.

Kabina

Úpravou prošla i kabina pro osádku. Pro řidiče i velitele jsou v ní umístěny dýchací přístroje – velitelský je integrovaný v opěradle sedadla. Náhradní tlakové láhve jsou uloženy v nástavbě vozu.

V dobíjecích úchytech jsou umístěny ruční radiostanice Motorola DP4000 EX a ruční svítilny Streamlight Survivor do výbušného prostředí.

V zorném poli řidiče je displej s výstupem z couvací kamery, která je vyhřívaná a odolná proti prachu i vodě.

Nové jsou na vozidle majáky – jak rampa, tak přídavná světla modré barvy.

Na levém boku vozu přibyla sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu Rettbox-air. Po nastartování Mercedesu se samočinně odpojí.

V prostoru předního nárazníku je uchycena lafetová proudnice Protek pro zásah vodou i pěnou o průtoku 2 000 litrů za minutu. Ovládána je bezdrátově, umožňuje natáčení v rozsahu 250 ° vertikálně a 0 – 70 ° horizontálně.

Nástavba

Karosérie nástavby je vyrobena z profilů ze slitin lehkých kovů pomocí prizmatických šroubovaných spojů, olepena je hliníkovým plechem.

Nádrž na vodu a dvojice nádrží na pěnidlo tvoří jeden celek z nerezavějící oceli. Do Actrosu se tak vejde 9 000 litrů vody a 2 500 a 500 litrů pěnidla. Nádrže na pěnidlo lze doplňovat integrovaným čerpadlem o výkonu 200 litrů za minutu, které je napájeno z elektrické soustavy podvozku.

Zbývající množství hasiva v nádržích je signalizováno na ovládacím panelu čerpadla a také LED stavoznaky na obou bocích nástavby. U ovládacího panelu čerpadla je rovněž druhý mikrofon a reproduktor vozidlové radiostanice.

Čerpací zařízení Johstadt TO6000 s elektronickým přiměšováním dosahuje jmenovitého výkonu 5 500 litrů za minutu při tlaku 10 barů. Umožňuje rovněž vysokotlaký provoz, při tlaku 40 barů dosahuje výkonu 250 litrů za minutu.

Na horní pochůzné plošině nástavby je uchycena lafetová proudnice Protek pro zásah vodou i pěnou s možností otáčení v rozsahu 360 ° a vertikálním nastavením v rozsahu 0 – 70 °. Ovládána je dálkově, umožňuje rovněž připojení přímo na hydrantovou síť či jiný externí zdroj hasiva.

Bezprostřední okolí vozu je osvětleno LED světlomety na bocích a zadní části nástavby.

Sdílet