Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil rekreační chatu

U požáru rekreační chaty v chatové oblasti „U Kocáby“ v katastru obce Bratřínov v okrese Praha-západ, zasahovalo z pátku na sobotu 12. prosince 2009 5 hasičských jednotek. Požár, který zcela zničil rekreační chatu pravděpodobně vznikl explozí unikajícího propan-butanu.

U požáru rekreační chaty v chatové oblasti „U Kocáby“ v katastru obce Bratřínov v okrese Praha-západ, zasahovalo z pátku na sobotu 12. prosince 2009 5 hasičských jednotek. Požár, který zcela zničil rekreační chatu pravděpodobně vznikl explozí unikajícího propan-butanu.

Událost byla ohlášena v sobotu 12. prosince 2009 9 minut po půlnoci na tísňovou linku hasičů. Na místo události byla vyslána zásahová jednotka profesionálních hasičů ze stanice Jílové a dobrovolné jednotky obcí Mníšek pod Brdy, Jíloviště, Štěchovice a Masečín.

Po příjezdu jednotek na místo události bylo zjištěno, že se jedná o požár nově zrekonstruované dvoupodlaží rekreační chaty v plném rozsahu, který se dále rozšiřuje na přilehlé porosty a sousední chatu. Majitelé sousedních objektů prováděli ochlazování přilehlé chaty a kácení porostů z důvodu zabránění šíření požáru.

Jednotky pomocí 3 útočných proudů C provedly ochlazení okolních objektů a hasební zásah na termicky poškozené zbytky rekreační chaty. Současně prováděly rozebírání konstrukcí a jejich postupné dohašování. V přímé blízkosti objektu byla nalezena 10 kg PB lahev, kterou hasiči potopili do řeky Kocáby. Nasazenými silami a prostředky byla provedena v 01:19 hodin lokalizace požáru a v 02:35 hodin jeho konečná likvidace.

Při prvotním hasebním zásahu došlo k poranění majitele chaty, který si ve snaze zachránit osobní věci způsobil řezná poranění na rukou a byl záchrannou službou převezen k ošetření.

Provedeným šetřením bylo zjištěno, že explozi a velmi rychlému rozvoji požáru přihlížel majitel chaty společně s majiteli sousedních objektů. Vzhledem k popisovaným skutečnostem a provedenému ohledání místa požáru byla vyšetřovatelem požárů stanovena jako nejpravděpodobnější verze vzniku požáru exploze unikajícího plynu z PB lahve, pravděpodobně poškozenou propojovací hadicí, která buď vzhledem k jejímu stáří, či poškození hlodavci propouštěla hořlavý plyn, který se hromadil v malém prostoru pod podlahou chaty a po dosažení výbušné koncentrace došlo zřejmě jiskrou z lokálního topidla k jeho iniciaci.

Požárem vznikla škoda na majetku předběžně odhadnutá na 400.000,– Kč, prvotním hasebním zásahem majiteli sousedních nemovitostí a následným hasebním zásahem jednotek HZS byly uchráněny hodnoty ve výši cca 1 milion korun.

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

-kow-

Sdílet