Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Čisté u Horek hasiči slavili 140. výročí společně s 650. výročím samotné obce

V sobotu 15. června 2019 proběhly v Čisté u Horek spojené oslavy 650. výročí první písemné zmínky o obci a zároveň 140. výročí založení místního dobrovolného hasičského sboru.

Nabitý program zahájily už ráno výstavy o historii obce, o činnosti spolků, o škole, ale také o současnosti a budoucnosti této nejvýchodnější výspy Libereckého kraje. Tou dobou už před hasičskou zbrojnicí rostl evakuační stan výjezdové jednotky a postupně najížděla technika sborů z okolí.

S trochou nostalgie čistečtí hasiči přivítali na statickou ukázku Nissan Patrol Wagon, který v obci sloužil v letech 2000 – 2008 jako výjezdové vozidlo. Teď s ním přijeli dobrovolní hasiči ze Žďáru u Staré Paky.

Úderem jedné hodiny po poledni vyrazil průvod s dechovou hudbou Táboranka od staré hasičské zbrojnice směrem ke škole. Zde starosta obce položil věnec k desce legionáře Antonína Vaise. Průvod pak pokračoval na hřiště, kde byly oslavy oficiálně zahájeny.

Po přivítání následovalo dekorování praporů, kdy na prapor hasičského sboru připnula stuhu paní Alena Militká, místostarostka obce. Za hasičský sbor zase prapor obce dekoroval stuhou starosta sboru, br. Jiří Stránský. Byla předána vyznamenání aktivním členům a členkám a pamětní listy účastníkům slavností.

Oficiality skončily a už tu byl čas na vystoupení Přípravky. Čistečtí nejmenší hasiči předvedli ukázku zásahu při železničním neštěstí. Následoval koncert Táboranky a vystoupení polského klauna Tobiasze.

Své cvičení předvedli mužoreti Restík z Vrchlabí a do areálu stylově za využití pyrotechnických a zvukových efektů vjela technika 1. americké armády simulující vylodění v Normandii. Tou dobou už probíhalo klání spřátelených obcí Čistá, protože do Čisté u Horek přijeli kamarádi – hasiči z obce Čistá (okres Rakovník) a z Čisté u Litomyšle.

Spolu se dvěma družstvy domácích pro ně byly na odpoledne připraveny olympijské hry. Podvečerní pohodu navodila cimbálovka Dušana Kotlára. Celé odpoledne se od jihozápadu blížila temná mračna a obzor pak křižovaly i blesky.

Naštěstí svatý Petr i Florián drželi na čisteckými hasiči ochranou ruku. Areál sice zkropilo večer několik přeháněk, ale ano to neodradilo oslavence, aby si užili do půlnoci zábavu s kapelou Člověče nezlob se.

Akci podpořil finančním příspěvkem Liberecký kraj. Část odpoledního programu byla navíc začleněna do česko – polského projektu kulturního setkávání.

Sdílet