Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kutná Hora je počtvrté za sebou vítězem soutěže v požárním sportu

Na městském stadionu Olympia v Kutné Hoře se o víkendu 15. a 16. června 2019 uskutečnila hlavní část Krajské soutěže v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů.

Na slavnostním nástupu v sobotu ráno závodníky, rozhodčí i pozvané hosty přivítal a zároveň soutěž zahájil náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje pro IZS a operační řízení plk. Ing. Miloš Hladík.

Starosta Krajského sdružení hasičů Středočeského kraje Oldřich Lacina předal řediteli územního odboru Kutná Hora plk. Ing. Jiřímu Pokornému záslužnou medaili KSH Středočeského kra­je.

Dále byly bývalým příslušníkům, kteří sloužili v Kutné Hoře 25 a více let nebo sloužili ve funkci velitele útvaru (tehdejší název pro velitele stanice), předány plakety k 50. výročí založení hasičů v Kutné Hoře.

Hned na úvod došlo i na předávání medailí za sportovní výkony, neboť podle tradice byla před započetím soubojů na dráze vyhodnocena úvodní disciplína, to znamená výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže pomocí jednohákového žebříku.

Tu vzhledem k velké náročnosti absolvují pouze profesionální hasiči a jako obvykle se konala začátkem června v rámci populární Krchlebské věže. Prvenství vybojoval Vladislav Filip z Kolína, který dosáhl skvělého času 14,09 sekundy a s přehledem porazil Tomáše Daňka z HZS hlavního města Prahy a Pavla Maňase z územního odboru Příbram.

Úvodní disciplínou na kutnohorském stadionu byl běh na 100 metrů s překážkami. V něm se představilo nejen všech devět reprezentací jednotlivých územních odborů HZS Středočeského kraje, ale už také po dvanácti družstvech sboru dobrovolných hasičů mužů a žen, vítězů okresních kol.

V kategorii profesionálních hasičů opět zvítězil, stejně jako v loňském roce, Vladislav Filip časem 17,14 sekund. Pro stříbro si doběhl Martin Viktora z Kutné Hory a pro bronz Pavel Maňas. Vítězný trojlístek byl shodný i ve dvojboji po součtu časů z věže a ze stovky. Mezi dobrovolnými hasiči byli na stovce nejrychlejší Jakub Čermák z SDH Líchovy na Příbramsku a Lucie Pohanková z SDH Písková Lhota na Nymbursku.

Nejlepších osm mužů z obou kategorií se pak utkalo ve vzájemném souboji přímo na dráze ve dvou semifinálových bězích a velkém finále. Vítězství v tomto vloženém závodě bez ohledu na dosažený čas získal líchovský Jakub Čermák před kutnohorskými Janem Vyhnánkem a Martinem Viktorou.

Odpolední program byl vyhrazen pro štafetový závod na 4 × 100 metrů s překážkami, ve kterém svoji doménu na dráze potvrdilo kvarteto HZS Kutná Hora. Časem 61,07 sekundy z druhého pokusu překonali stříbrné družstvo HZS Příbram i své kolegy z dalšího kutnohorského týmu. V kategorii dobrovolných sborů se z výsledků nejvíce radovali muži SDH Tehovec a ženy SDH Písková Lhota.

Z důvodu nepříznivého počasí nezačala neděle tradičním nástupem, ale po intenzivní dešťové přeháňce byla rovnou zahájena královská disciplína – požární útok. Stejně jako v předchozích ročnících byly připraveny tři základny a tři kádě. Na prvním stanovišti tak soutěžila družstva HZS územních odborů, na druhém družstva SDH mužů a na třetím družstva SDH žen.

Opět vyhrálo družstvo HZS Kutná Hora, které zaznamenalo čas 26,13 s, následované stříbrným družstvem HZS územního odboru Benešov a bronzovým HZS územního odboru Mladá Boleslav. V kategorii mužů SDH zvítězil tým z Dnebohu na Mladoboleslavsku, druhé skončilo družstvo SDH Líchovy a třetí družstvo SDH Tehovec. V ženách si prvenství zajistila Písková Lhota z Nymburska před „domácími“ Uhlířskými Janovicemi a Zahořany z okresu Praha-západ.

Právě díky třem stavům měly útoky rychlý spád a krátce po poledni se už účastníci krajské soutěže mohli připravovat na závěrečný ceremoniál. Jeho úvodní část patřila vyhlášení výsledků jednotlivých disciplín. Poslední sady medailí, diplomů a pohárů byly určeny pro všechny zúčastněné týmy, neboť na závěr bylo připraveno vyhodnocení celkového pořadí od posledního po první místo.

V ženách vyhrály loňské vítězky z Pískové Lhoty před Petrovicemi a Úvaly, mužům SDH vévodila sestava reprezentující Tehovec, druhé místo obsadilo družstvo z obce Dneboh a třetí příčku vybojoval tým SDH Líchovy.

Mezi profesionály určitě panuje spokojenost v Kutné Hoře, která v konečném účtování opět skončila první, když vyhrála všechny čtyři disciplíny. Někteří kutnohorští závodníci se tak prohýbali pod tíhou obdržených medailí. Na druhém místě se umístilo družstvo z Mladé Boleslavi, které oproti loňsku poskočilo o jednu příčku nahoru. Třetí místo vybojovali borci z územního odboru Kolín.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet
Přiložené soubory
KS_v_PS_Kutná_Hora_2019___HZS.xlsx zobrazit online XLSX 58 kB
KS_v_PS_Kutná_Hora_2019___SDH_muži.xlsx zobrazit online XLSX 39 kB
KS_v_PS_Kutná_Hora_2019___SDH_ženy.xlsx zobrazit online XLSX 47 kB