Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tématem ranního cvičení „Anděl“ v Praze byl teroristický útok v obchodním centru

Dne 18. června 2019 se v brzkých ranních hodinách odehrálo v Praze 5 – Smíchově největší taktické cvičení složek IZS, které pořádalo Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy.

Do cvičení byly zapojeny všechny složky integrovaného záchranného systému, tedy desítky pražských policistů, hasičů a záchranářů, ale také strážníků Městské policie hlavního města Prahy a pracovníků Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Dalšími partnery v rámci cvičení byly také složky Policejního prezídia ČR, konkrétně Letecká služba a Útvar pro ochranu prezidenta republiky, a dále Magistrát hlavního města Prahy, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Městská část Praha 5, Fakultní nemocnice Motol a neposlední řadě Armáda ČR.

Aby bylo cvičení, pokud možno co nejreálnější, bylo do něj zapojeno téměř jedenáct set figurantů jak dobrovolníků, tak ale také například i ze Střední policejní školy MV, kteří byli pro své role zraněných či mrtvých i hodnověrně namaskováni.

Tématem cvičení byl „teroristický útok v obchodním centru“. Zde je na místě poděkovat společnosti KLEPIERRE CZ s. r. o., která nám poskytla pro potřeby cvičení odpovídající prostory jejich nákupního centra na Smíchově, což bylo velikým přínosem pro vytvoření reálné atmosféry.

Hlavním cílem cvičení bylo vyzkoušet si a prověřit taktické postupy, součinnost a spolupráci mezi všemi zasahujícími složkami.

Cvičení byli přítomni pan ministr vnitra Jan Hamáček a čelní představitelé všech zúčastněných složek, kteří jeho průběh přímo na místě hodnotili.

Chceme, aby Česko stále patřilo mezi nejbezpečnější země světa. Proto policie pravidelně cvičí zásahy při teroristických útocích, přestože nám dle bezpečnostních složek v tuto chvíli nic podobného nehrozí,

uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Za největší přínos těchto cvičení vnímám to, že se mimořádná událost cvičí v celém komplexu činností od oznámení až po aktivaci traumaplánu, tedy napříč všemi zúčastněnými složkami, kdy je největší důraz kladen především na jejich efektivní koordinaci.

Při takovýchto cvičení víc, než kdy jindy platí, že štěstí přeje připraveným,

sdělil 1. náměstek policejního prezidenta brigádní generál Martin Vondrášek.

HZS hlavního města Prahy si na cvičení ověří postupy při společném zásahu složek integrovaného záchranného systému, vzájemnou komunikaci na taktické i štábní úrovni a koordinaci mezi jednotlivými úrovněmi velení při řešení mimořádné události,

promluvil ředitel Hasičského záchranného sboru, brigádní generál Roman Hlinovský.

Podobná cvičení jsou pro zdravotnickou záchrannou službu velmi důležitá, abychom udržovali naši krizovou připravenost trvale na vysoké úrovni nejen pro události, jako je teroristický útok.

Neméně podstatné je prohlubování naší koordinace s ostatními složkami IZS a soukromými poskytovateli zdravotnických služeb, které bychom do události s hromadným postižením osob podle traumatologického plánu rovněž zapojili,

uvedl náměstek ředitele ZZS Praha Mgr. Zdeněk Křivánek.

Přítomni doposud největšímu cvičení, které kdy Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy pořádalo, byli i čelní představitelé městských institucí.

Pan primátor v závěru cvičení uvedl: „Podobná cvičení jsou nadmíru důležitá, jelikož jen díky připravenosti můžeme podobným reálným situacím, ač doufám, že se nikdy nestanou, efektivně čelit.“

Svým rozsahem a počtem nasazených sil a prostředků bylo cvičení „Anděl 2019“ největším na území hl. m. Prahy. Součástí cvičení bylo také zasedání Krizového štábu hl. m Prahy, kde se prověřovaly rozhodovací procesy všech zúčastněných.

Nyní bude následovat důkladné vyhodnocení celého průběhu cvičení, jehož výsledky budou jednoznačným ukazatelem pro případné vylepšení postupů jednotlivých zúčastněných složek při takovýchto situacích.

por. Mgr. Tomáš Hulan
Policie ČR
Sdílet