Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Mikulášovic na Děčínsku jezdí k zásahům novým dopravním automobilem Ford Transit s přívěsným vozíkem

Devítimístný dopravní automobil Ford Transit s přívěsným vozíkem slavnostně převzali 16. června 2019 hasiči z Mikulášovic na Děčínsku.

Na předání v rámci Nožířských slavností hasiči nejprve dorazili starým vozidlem Škoda Felicia. Na to jim ale občané Mikulášovic neskočili a jednotka následně přijela s opravdovým novým dopravním automobilem.

Celková cena DA-L1Z činila 1 375 489 včetně DPH, na financování se podílelo dotací ve výši 450 000 Kč Ministerstvo vnitra – Generální ředitelství HZS ČR a Ústecký kraj částkou 300 tisíc korun. Zbylou část ceny zaplatilo město ze svého rozpočtu.

Dodavatelem dopravního automobilu byla společnost Auto Trutnov s.r.o.

Ford Transit Kombi na podvozku L2H2 4×4 se svou koncepcí řadí mezi požární automobily silniční kategorie určené k provozu na zpevněných i nezpevněných komunikacích. Vozidlo je poháněno vznětovým motorem o objemu 1 995 cm3 a výkonu 96 kW. Převodovka je manuální, šestistupňová.

Kabina je čtyřdveřová a jednoprostorová – není oddělena od nákladového prostoru pevnou stěnou. Tři řady sedadel jsou umístěny po směru jízdy, všechna sedadla jsou vybavena opěrkami hlavy a bezpečnostními pásy. Prostor kabiny je možno vytápět a klimatizovat pomocí topné a chladící jednotky i nezávislého topení.

Ford Transit je vybaven výstražným zařízením modré barvy a oranžovou sváděcí alejí firmy Whelen. Pro spojení slouží vozidlová radiostanice Motorola DM 2600, v automobilu jsou i dvě ruční radiostanice Motorola DP 2400.

Ve výbavě dále najdeme lékárnu, řezače bezpečnostních pásů s rozbíječi skel, vytyčovací pásku, práškový a sněhový hasicí přístroj, LED svítilny Streamlight Survivor a variabilní ruční vyprošťovací nástroj.

Na střeše jsou umístěny čtyři díly žebříku.

Osvětlení prostoru okolo vozidla je zajištěno LED světly částečně zapuštěnými do bočních stěn.

Šířka vozidla je včetně zpětných zrcátek 2 474 mm, výška včetně VRZ 2 700 mm. Dlouhý je automobil přesně 5 690 mm. Maximální hmotnost je brzděného přívěsu je 2 800 kg, nebrzděného pak 750 kg.

Přívěsný vozík je Agados O1N1, maximální povolená rychlost je 130 km/h. Kryje ho plachta s názvem jednotky.

Sdílet