Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v civilu zachránili ženu z hořícího bytu

Včera 14. prosince 2009 dopoledne došlo k požáru bytu v ulici 5. května v Červeném Kostelci na Náchodsku. Požár vypukl před desátou hodinou dopoledne v bytě o velikosti 2 + 1 ve třetím nadzemním podlaží čtyřpatrového domu.

Uvnitř v tu dobu spala nájemnice bytu, která přišla z noční služby. Vycházejícího kouře z oken bytu si jako první všiml muž, který šel kolem. Shodou okolností se jednalo o profesionálního hasiče v civilu, který slouží na požární stanici v Jaroměři.

Ten událost ihned ohlásil na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje s tím, že by se uvnitř mohla nacházet žena. V tu dobu u domu zastavil další muž, který nabídl pomoc. Později se ukázalo, že se jednalo o dalšího profesionálního hasiče v civilu, tentokrát z České Lípy.

Oba muži vyběhli do třetího patra a snažili se vykopnout zamčené dveře bytu. Ty nakonec odemkla sama nájemnice, oba muži vnikli dovnitř a zraněnou ženu vyvedli ještě před příjezdem profesionálních kolegů z Náchoda a dobrovolných hasičů z Červeného Kostelce z hořícího bytu. Žena se nadýchala zplodin hoření a byla převezena na pozorování do nemocnice. Zasahující hasiči dostali požár pod kontrolu v 10:22 hodin a uhasili v 10:52 hodin. Následně odvětrali celý byt i chodbu domu.

Požár zničil v pokoji část nábytku, elektroniku, rákosový strop, omítky i malbu v celém bytě. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 200 tisíc korun. Šetřením na místě bylo zjištěno, že požár vypukl od kamen na tuhá paliva. V bezprostřední blízkosti kamen bylo umístěno křeslo s oděvy a od rozpáleného kouřovodu chytly textilie. (foto: požární stanice Náchod)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet