Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z Institutu ochrany obyvatelstva se zúčastnili mezinárodního cvičení mobilních skupin

Ve dnech 17. až 20. 6. 2019 se ve Stráži pod Ralskem uskutečnilo mezinárodní cvičení mobilních skupin zaměřené na monitorování radiační situace, které pořádal Státní ústav radiační ochrany (SÚRO).

Zde je nutno poznamenat, že všech pět chemických laboratoří HZS ČR je součástí Radiační monitorovací sítě, kde plní funkci mobilních skupin, které provádějí monitorování dávek, dávkových příkonů a aktivity radionuklidů v terénu a odběry vzorků složek životního prostředí.

Letošního cvičení, které bylo zaměřeno především na in-situ gama spektrometrii (určení aktivity jednotlivých radionuklidů přímo v terénu) se zúčastnili odborníci z radiometrické laboratoře Institutu ochrany obyvatelstva (IOO).

Za českou republiku se cvičení dále zúčastnili zástupci Armády ČR z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany a pracovníci radiochemických laboratoří našich jaderných elektráren.

Úkolem všech týmů bylo podrobně zmonitorovat tři místa, která byla nějakým způsobem ovlivněna těžbou uranu, která zde v minulosti probíhala. Například se provádělo monitorování dávkového příkonu záření gama v sedimentech okolo řeky Ploučnice, kde se zároveň na pěti vybraných místech provádělo stanovení aktivity přírodních radionuklidů.

Dalšími místy bylo staré odkaliště závodu DIAMO, na kterém právě probíhá rekultivace nebo okolí starých produktovodů, kterými se dopravovala uranová ruda rozpuštěná v kyselině sírové.

Všechna naměřená data jsou nyní detailně analyzována a statisticky vyhodnocována, aby mohla být v průběhu července předána pro další zpracování odborníkům ze SÚRO, kteří provedou finální vyhodnocení a porovnání výsledků jednotlivých mobilních skupin z České republiky, Německa, Rakouska a Slovinska.

Podle předběžných výsledků však můžeme konstatovat, že výsledky získané pracovníky IOO jsou srovnatelné s výsledky ostatních týmů.

kpt. Ing. Michal Setnička, Ph.D.
MV – GŘ HZS ČR
Institut ochrany obyvatelstva
Sdílet