Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali požár stohu v Rohovládově Bělé, milionovou škodu způsobila nedbalost a ignorace

Sedm jednotek hasičů likvidovalo v sobotu 22. června v 14.53 hodin požár stohu v Rohovládově Bělé. Hasičům ztěžovaly likvidaci požáru vysoké venkovní teploty. Zřízena musela být dálková doprava vody. Hasiči prolévali pole i v těsné blízkosti stohu tak, aby se požár nerozšířil.

A jak k požáru pravděpodobně došlo? Muž posekal trávu na budoucích stavebních parcelách. Trávu dal na hromadu a zapálil. Plameny byly tak vysoké, že se na místo dostavili i obyvatele obce a upozorňovali muže, že by se plameny mohly přenést na stoh. Muž ale upozornění nedbal. Vlivem poměrně silného větru se požár přenesl na stoh, který byl vzdálen zhruba 30 metrů.

Požár hasiči dostali pod kontrolu v 16.22 hodin. Na místě do nedělního rána zůstala místní jednotka na dohlídku pro případ rozšíření požáru. V neděli pak bylo nutné hromadu pomocí manipulátoru rozhrnout a dohořívající ohniska uhasit.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 1 milion korun. Z důvodu pohybu hasičské techniky na poli, vznikne škoda pravděpodobně i na zeleném obilí. Příčinou vzniku požáru bude pravděpodobně nedbalost.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet