Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slovenské hasiče i veřejnost pobouřila Ordinácia v ružovej záhrade

Slovenské hasiče i veřejnost pobouřila Ordinácia v ružovej záhrade, mnoho z nich vyjádřilo své negativní ohlasy na díl tohoto seriálu, vysílaný dne 3. 12. 2009, ve kterém dle nich došlo ke špatné prezentaci práce a povolání hasičů, přímo prezidentovi HaZZ plk. JUDr. Alexandrovi Nejedlému.

reprofoto TV Markýza/Youtube

Na základe viacerých negatívnych ohlasov od občanov a hasičov, ktoré boli priamo adresované prezidentovi HaZZ plk. JUDr. Alexandrovi Nejedlému v súvislosti s odvysielanými scénami v televíznom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade týkajúcich sa prezentácie práce a povolania hasičov, podnikol prezident HaZZ niekoľko krokov v záujme riešenia danej veci.

Tvorcom seriálu a generálnemu riaditeľovi televízie, ktorá participuje na produkcii seriálu, vyjadril svoje rozhorčenie a sklamanie prostredníctvom listu, upozornil na skutočnosť, že nepravdivým obrazom dochádza k zavádzaniu širokej verejnosti a ponúkol tvorcom seriálu spoluprácu a možnosť konzultácie pri tvorbe ostatných dielov.

V súvislosti s podniknutými krokmi bolo poskytnuté oficiálne stanovisko jedného z dramaturgov seriálu pána Michala Vajdičku, a to v nasledujúcom znení:

„Ordinácia v ružovej záhrade, je dramatický seriál, nie dokument ani spravodajstvo, konflikty a príbeh je vymyslený a nemusí zodpovedať reálnemu stavu. Postavy sú vymyslené a podobnosť je čisto náhodná. Autori ordinácie sa môžu inšpirovať problémami, ktoré sa stali, dejú, alebo jednoducho príbeh vyfabulovať.

Mrzí nás, že žáner nebol pochopený hasičským zborom, ale autorom nemôžeme upierať právo fabulácie.

Pripomínam, že sa v seriáli nespomína, kde sa dej odohráva, ba dokonca ani rok v ktorom sa odohráva. Nepochybujeme, že reálne je na tom náš hasičský zbor oveľa lepšie ako bol vykreslený v dieli Ordinácie ružovej záhrade, bohužiaľ ak by bolo všetko v ordinácií reálne, asi by to nebolo dramatické a teda by si seriál nesplnil základné posolstvo.“ 



Info: npor. Ing. Silvia Jančovičová – hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Celá inkriminovaná scéna pojednává o debatě dvojice lékařů, nazývejme je Mudr. X a Mudr. Y, nad zraněním těhotné ženy po autonehodě. Volně přeložená a přepsaná vypadá takto:

Mudr. X : K poranění mohlo dojít, když jí hasiči vytahovali z havarovaného vozu.
Mudr. Y : Je to možné. Proč jí vytahovali hasiči?
Mudr. X : To se tak děla. Hasiči nejprve osoby dostávají z vraků ven a až po nich si je do péče přebírá ZZS.
Mudr. Y : Mají hasiči vůbec nějakou zdravotnickou kvalifikaci?
Mudr. X : Ano, týdenní kurz.
Mudr. Y : To nemyslíte vážně!? Od této chvíle budu raději dávat větší pozor v autě i na motorce.
Mudr. X : Záchranáři občas žertem říkají, že nestačí přežít samotnou havárii, ale také i zásah, hasičů… Hasiči umějí stříhat plechy, hasit požáry, řezat stromy, likvidovat kalamity, ale nikdo jim pořádně nevysvětlil, co mají dělat při velmi vážném zranění.

Přepis scény je nic, podívejte se na jeho skutečnou seriálovou podobu tak, jak byla odvysílána 3. 12. 2009, odehrává se ve 29 minutě, zásah je hned na začátku.

Zkrácená verze inkriminovaného dílu na YouTube:

Díl, odvysílaný 3. prosince 2009, můžete celý vidět po kliknutí zde, v archívu TV Markíza.

Vášnivou diskusi k seriálu naleznete zde, na webu TV Markíza.

Ve svém stanovisku pro prezidenta HaZZ SR píše dramaturg seriálu, že se nejedná o dokument ani zpravodajství, nýbrž o dramatický seriál. Stanovisko je jedna věc, ale to, že se jedná o dramatický seriál, pod tímto pojmem si lze a bez nadsázky představit něco zcela jiného. Ordinácia v ružovej záhrade, tedy slovenská mutace naší ,,Růžovky", je seriál z dnešní doby a z daného prostředí, o dramatické okamžiky, zejména v jeho posledních epizodách, není nouze, ale pojmout to jako celek výhradně dramaticky není reálné. I kdyby se na tuto tezi přistoupilo, může scénárista i dramaturg trochu zapřemýšlet a nepsat, následně netočit takovéto hlouposti, které díky tomu, že nemají s obecně známou realitou dneška naprosto nic společného a evidentně tedy poškozují a urážejí svojí nepravdou a jejím podáním hasiče. Celá scéna by se bezesporu dala natočit i bez těchto nesmyslů, aniž by ztratila na dramatičnosti či autentičnosti. Nebo je to jinak a dramatičnost se dá ve slovenském pojetí Ordinácie v ružovej záhrade dělat jen tím, že se z hasičů udělají blbci před celým národem?

Samotný zásah, technika, řeč lékařů, toto všechno mohlo být natočeno zcela jinak, reálně dle dnešní doby a podmínek, přesto však dramaticky, což se nestalo. Seriálu by to na sledovanosti jistě neubralo. Nabízí se tak otázka, jestli nakonec nebyl záměr tvůrců seriálu jen ten, udělat z hasičů v očích konzumentů, čili diváků, neschopnou složku, která na místo pomoci uškodí? Či je za tím nějaká záhadná lobby, která v toto vyústila?

Celé stanovisko dramaturga Michala Vajdičky je po jeho důkladném přečtení mírně udivující, relativně žertovná slova seriálového hrdiny ,,že nestačí přežít samotnou havárii, ale také i zásah, hasičů…„, jsou jasným signálem, degradujícím hasiče. Krásný je rovněž, když už pan dramaturg píše, že se nejedná o konkrétní dobu, resp. rok, ve kterém se seriál odehrává, také kontrast staré hasičské Škody 706 a relativně nové sanitky Volkswagen.

Ono koneckonců i v naší ,,Růžovce“ bylo již několik nesmyslných scén s hasiči, ale žádná toto povolání a zejména ty, kteří ho vykonávají, takto neurazila. Pokud by i naší verzi došlo na obdobnou scénu, řešil by jí někdo? Dotkla by se citlivě našich hasičů i veřejnosti stejně, jako tomu je na Slovensku?

Vyjadrenie generálneho riaditeľa televízie v súvislosti s televíznym seriálom

V mesiaci december 2009 prezident HaZZ plk. JUDr. Alexander Nejedlý obdržal oficiálne stanovisko od generálneho riaditeľa televízie, podieľajúcej sa na produkovaní televízneho seriálu, ktorý v ostatnom období rozvíril verejnú mienku v súvislosti s prezentáciou Hasičského a záchranného zboru.

Generálny riaditeľ Václav Mika v liste vyjadril, že si nesmierne váži prácu všetkých hasičov. Zámerom tvorcov seriálu rozhodne nebolo poškodenie dobrého mena Hasičského a záchranného zboru. Zároveň vyjadril poľutovanie, že došlo k zbytočnému nedorozumeniu a verí, že v blízkej budúcnosti zabezpečí spoločné riešenie vedúce k obojstrannej spokojnosti v súvislosti s pozitívnou prezentáciou hasičov v danom médiu.

List bol doplnení o stanovisko kreatívneho tímu seriálu, v ktorom bola vyjadrená skutočnosť, že príbeh sa nezakladá na reáliách, príbeh je vymyslený. Tvorcovia rozhodne nepochybujú o skutočnosti, že Hasičský a záchranný zbor je na odlišnej kvalitatívnej úrovni ako v seriáli.

Zároveň ich mrzí, že žáner sa dotkol príslušníkov Hasičského a záchranného zboru.

informovala: npor. Ing. Silvia Jančovičová – hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru

-wap-

Sdílet