Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení zavedlo hasiče na vyhlídkovou skalní věž Terezínka

Minulý týden proběhlo prověřovací cvičení pro stanice Tanvald, Jablonec nad Nisou, Liberec a JSDHO Velké Hamry. Jednalo se o záchranu tří osob z vyhlídkové skalní věže Terezínka nedaleko Tanvaldu.

Jelikož je prověřovací cvičení utajené, hasiči k němu jeli jako k „ostré" události. Námět jim připravil složitou situaci – pád tří neukázněných turistů z kamenného zábradlí na skalní vyhlídce Terezínka. Pád jeden turista nepřežil, druhý byl v bezvědomí (utrpěl zlomeninu dolní končetiny a pohmoždění), třetí zavolal pomoc, ale poslal jenom souřadnice GPS.

Právě souřadnice GPS byly pro hasiče jediným vodítkem k místu mimořádné události, operační středisko nesdělovalo další informace, a tak vše záleželo na veliteli vozidla a jeho tabletu.

Se situací si hasiči skvěle poradili, osobu v bezvědomí prioritně zajistil hasič ze stanice Tanvald do doby, než k ní slanily lezecké skupiny a pomocí lezeckých technik a transportních prostředků ji vyprostily ze stěny a předaly ZZS.

K osobě při vědomí slanil jeden lezec a zajistil ji proti pádu do doby, než došlo k záchraně osoby v bezvědomí. Zhruba po dvou hodinách byla záchranná akce ukončená.

Mgr. Zdenka Štrauchová
Sdílet